Pon 12 Jul 2010

Val optimizma

Po zelo slabem drugem četrtletju letošnjega leta, kjer je MSCI World Index med 15. aprilom in 5. julijem padel za 17 odstotkov, so se v tem tednu začele pojavljati bolj pozitivne novice, ki dajejo nov zagon delniškim trgom. Ena pomembnejših novic je revidirana ocena Mednarodnega denarnega sklada, ki je zvišal oceno globalne gospodarske rasti za letošnje leto na 4,6 odstotka, predvsem zaradi močnejše rasti od pričakovane v prvi polovoci leta. Druga pozitivna novica prihaja iz Evropske Unije, ki bo opravila stres test na 91 bankah, kar pomeni okrog 65 odstotkov bančnega sistema EU. Stres test bo pokazal, kakšne so zmožnosti bank, da preživijo v primeru krčenja gospodarske aktivnosti za tri odstotne točke od napovedane in padca vrednosti državnih obveznic in sicer grških za 17 odstotkov ter španskih za 3 odstotke. Po drugi strani je cilj stres testa, da bi pomiril vlagatelje, zmanjšal nervozo na kapitalskem trgu ter povrnil javno zaupanje v banke.

Analitiki Credit Suisse so zvišali priporočilo glede evropskih bank na drži, saj je po njihovem deželno tveganje previsoko in so banke precej podcenjene. Tudi analitki pri HSBC Holdings Plc. so zelo optimistični, saj napovedujejo, da naj bi svetovni delniški trgi do konca leta zrasli za 16 odstotkov. To argumentirajo z boljšo rastjo gospodarstva od pričakovne ter dejstvom, da so cene delnic 25 odstotkov nižje od njihovega dolgoletnega povprečja. Izmed trgov priporočajo nakupe avstralskih, nemških, španskih ter delnice razvijajočih trgov, po drugi strani pa so zelo pesimistični glede dežele vzhajajočega sonca, predvsem zaradi slabših gospodarskih kazalcev ter močnega jena. Priporočajo nakupe tistih podjetij, ki bodo imela dolgoročen trend rasti, predvsem iz sektorja energije, materialov in industrijskih dobrin.

V zadnjem času je med upravljavci vse bolj opazen premik iz defenzivnih sektorjev v bolj ofenzivne oz. bolj ciklične delnice, kar nakazuje na to, da verjamejo, da se svetovna ekonomija giblje naprej v pravi smeri, čeprav počasneje kot bi si želeli. Prav tako je opazno strateško spreminjanje portfeljev naložb v smislu zmanjšanja deleža obveznic na račun povečanja deleža delnic. Kot vse kaže se nahajamo na točki, kjer naj bi se po normalni korekciji, ki smo ji bili priča v zadnjih treh mesecih, ponovno začela rast tečajev, a bo ta rast v veliki meri odvisna tudi od objav rezultatov podjetij za prvo polovco leta, ki se bodo začele prihodnji teden.

Avtor: mag. Mitja Baša, upravljavec investicijskih skladov, Triglav DZU, d.o.o.

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Strokovni prispevki

Energetika pod pritiskom, tehnologija v razcvetu

Preberi več