Pet 8 Jun 2012

V pričakovanju novih intervencij

Po nekajtedenskem negativnem trendu so kapitalski trgi v začetku tega tedna dobili nov zagon. Tako so evropski delniški trgi do trenutka pisanja pridobili 3,5 odstotka vrednosti, znižale pa so se tudi zahtevane donosnosti državnih obveznic najbolj problematičnih držav. Kje lahko najdemo razloge za takšen optimizem? V izboljšanih makroekonomskih podatkih prav gotovo ne, saj smo bili tudi ta teden priča večinoma slabim objavam, ki še vedno potrjujejo, da je svetovno gospodarstvo izgubilo zalet, marsikatere države pa so ponovno v recesiji. Udeleženci na kapitalskih trgih ponovno vse upe polagajo na monetarne oblasti, da bodo še enkrat več izdatno posegle na trg in ga preplavile z novo likvidnostno injekcijo. Olje na ogenj je prilil tudi prvi mož Evropske centralne banke, ki je kljub temu, da le ta ni znižala ključne obrestne mere, v sredo po zasedanju Sveta ECB dejal, da so pripravljeni na ukrepanje, v primeru da se bo evropska dolžniška kriza poglobila. Obenem priznava, da dosedanji ukrepi dolgoročnega refinanciranja niso prinesli želenih učinkov, jasno je le, da so imeli močan kratkoročni efekt na cene naložbenih razredov, predvsem na zahtevane donosnosti perifernih držav.

V luči pričakovanih ukrepov se je nekoliko sprostil tudi pritisk na Španijo, saj je ta včeraj le uspela z avkcijo državnih dolžniških vrednostnih papirjev, s čimer je pokrila okoli 60 % letošnje potrebe po zadolževanju. Zanimanje investitorjev je bili precejšnje, saj je vpisana kvota kar trikrat presegla razpisano, kljub vsemu pa strošek zadolževanja še vedno presega dolgoročno vzdržnega. Španija je sicer v zadnjem času najbolj v ospredju zanimanja svetovne finančne javnosti, ta teden je bila, sodeč po izjavah njihovega finančnega ministra tik pred tem, da zaprosi za mednarodno finančno pomoč. Kljub uspešni avkciji pa potreba po pomoči še vedno ostaja, predvsem zaradi obubožanega bančnega sistema, ki se zdi, da je tik pred razpadom. Po poročanju nekaterih virov ji je mednarodna pomoč že zagotovljena, in to brez dodatnih zahtev po varčevanju. Včeraj je intervenirala tudi kitajska centralna banka, ki je znižala ključno obrestno mero, kar je dodatno razveselilo kapitalske trge. Ta teden pričakujemo še redno poročanje prvega moža ameriške centralne banke, finančni trgi pa so mu že dali vedeti, da pričakujejo tudi njegovo ukrepanje. V primeru, da bodo centralne banke usklajeno posegle na trg, lahko v naslednjem kratkoročnem obdobju ponovno vidimo letos že videno, torej močno rast vseh naložbenih oblik.

 

Avtor: Gašper Dovč, upravljavec investicijskih skladov, Triglav Skladi, d.o.o.

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevalni nasveti

Kako v 5 korakih začeti z varčevanjem denarja

Pripravite si svoj načrt