Sob 27 Aug 2016

V pričakovanju Feda

Dogajanje oziroma bolj rečeno nedogajanje na borznih trgih je ta teden ponovno najbolj zaznamovala ameriška centralna banka.

Zasedanje guvernerjev oziroma odbora za prosti trg, kjer se tudi formalno sprejemajo odločitve, je sicer na sporedu šele konec septembra, je pa ta konec tedna redno letno srečanje guvernerjev. Posvet utegne dati jasnejše obrise prihodnjih potez centralne banke, več kot očitno pa je, da vlagatelji pred tako pomembnim in negotovim dogodkom ne želijo prevzemati prevelikega tveganja. Delniški trgi so na tedenski ravni bolj kot ne blizu izhodiščnih vrednosti, tudi vrednost najpomembnejših valutnih parov se ni pomembneje spremenila. Pričakovanja vlagateljev glede letošnjega dviga ključne obrestne mere so se v zadnjem mesecu sicer precej povečala, približno tretjina jih tako pričakuje minimalni dvig že na naslednjem zasedanju, še enkrat toliko pa vsaj en dvig do konca letošnjega leta. Posledično se je seveda povečala donosnost ameriškega dolga najkrajše dospelosti. Spomnimo, takoj po uspelem referendumu o britanskem izstopu iz EU so bila pričakovanja dviga pravzaprav ničelna. Možnosti za dvig povečujejo še naprej relativno dobri ekonomski obeti ameriškega gospodarstva, saj se še vedno krepi trg delovne sile, posledično pa tudi domače povpraševanje. Zadnje objave ekonomskih statistik v ZDA kažejo tudi nadaljevanje rasti nepremičninskega sektorja, ki je sicer v dobri kondiciji že dalj časa, inflacija, še vedno sicer dokaj šibka, pa je skladna s pričakovanji. Vse več je tudi signalov oziroma izjav posameznih guvernerjev, da je ameriška monetarna politika blizu doseganja ekonomskih ciljev ter da obstajajo znamenja, da inflacija, vsaj formalno ključni monetarni cilj, vendarle raste in da se trg delovne sile krepi. V zadnjem času smo priča tudi vse številčnejšim pozivom posameznih vplivnih vlagateljev in ekonomistov, da morajo guvernerji razmisliti o negativnih posledicah nizkih obrestnih mer in vplivu prenizkih obrestnih mer na finančno stabilnost. Glede na to, da zdravje ameriškega gospodarstva že dalj časa potrjujejo številni indikatorji, se zdi, da Fed pri izvajanju nekoliko manj ohlapne politike bolj kot domača ekonomija ovira nestanovitno mednarodno gospodarsko in tudi politično okolje. Pri tem pa ne gre spregledati tudi morebitnega prevelikega vpliva na (pre)visoke vrednosti vseh naložbenih razredov, ki si ga jasno nihče ne želi.

Graf: Pričakovanja vlagateljev glede dviga obrestne mere na naslednjem zasedanju Feda

Pričakovanja vlagateljev glede dviga obrestne mere na naslednjem zasedanju Feda

Vir: Bloomberg

Avtor: Gašper Dovč, Triglav Skladi

Objavljeno v: Dnevnik, str. 28, 27.8. 2016, rubrika: Borzni komentar

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevanje za pokojnino – kdaj je potrebno začeti?

Preberite e-vodič 3 koraki do brezskrbne prihodnosti

Preberite e-vodič