Pet 22 Okt 2010

V pričakovanju drugega spodbujevalnega paketa

Od konca avgusta lahko na vseh svetovnih delniških trgih spremljamo močan bikovski trend. Tokrat pa vsesplošnega navdušenja ne moremo povezati z dobrimi objavami makroekonomskih podatkov, ki so v omenjenem obdobju večinoma komaj dosegali s strani analitikov pričakovane številke. Prav tako lahko le za zadnja oktobrska tedna zagotovo trdimo, da je bila njuna rast posledica sijajnih četrtletnih poslovnih rezultatov podjetij, saj jih je trenutno več kot 80 odstotkov preseglo pričakovanja analitikov. Tudi višina povprečnega preseganja napovedi analitikov je glede na zadnja leta izvrstna in v sicer majhnem vzorcu ameriških podjetij znaša 6,7 odstotne točke.

Kljub vsemu naštetemu pa lahko levji delež zaslug za izredno pozitivno razpoloženje na trgih pripišemo ameriški centralni banki in njenemu guvernerju Benu Bernankeju. Zaradi upočasnjevanja gospodarske rasti, ki se je v letošnjem drugem četrtletju znižala iz 3,7 na 1,7 odstotka anualizirano glede na četrtletje poprej, naj bi centralna banka Združenih držav Amerike za začetek novembra snovala nov ukrep finančne pomoči, ki bi bil podoben prvemu iz aprila 2009. Verjetnost za njegovo uveljavitev se je prvič močno povečala prav v zadnjih dneh avgusta, ko so se že devetindvajsetič na tradicionalnem letnem srečanju v čudovitem mestu Jackson Hole v zvezni državi Wyoming srečali najvišji predstavniki sistema ameriške centralne banke. Sklepna izjava Bena Bernankeja, da je centralna banka pripravljena zagotoviti dodatne monetarne spodbude preko nestandardnih instrumentov, je pognala delniške trge v dir.

Zgodovinske izkušnje kažejo, da se po tovrstnih ukrepih zaupanje investitorjev v kapitalske trge poveča in na splošno lahko trdimo, da so donosnosti v naslednjih nekaj mesecih pozitivne. Kljub temu bo za dokončno oceno vpliva drugega paketa finančnih pomoči na prihodnje gibanje na delniških trgih potebno počakati do uradne objave 3. novembra. Trenutno se pričakovanja analitikov v povprečju gibljejo med 500 in 750 milijardami ameriških dolarjev, ki naj bi jih centralna banka večinoma aktivirala preko nakupov državnih obveznic in tako povečala količino denarja v obtoku. Če bi temu dodali še podaljšanje veljavnosti davčnih ugodnosti in nadaljnje odkupe instrumentov na podlagi hipotekarnih posojil, lahko pričakujemo še nadaljnje povečevanje naklonjenosti k tveganju in s tem rast delniških trgov. Seveda lahko po drugi strani pričakujemo, da bi bistveno nižja številka kratkoročno negativno vplivala na donosnosti, v medijih pa bi se zopet pojavile vsakodnevne novice o povečani verjetnosti dvojnega recesijskega dna.

Avtor: mag. Rok Bertoncelj, upravljavec investicijskih skladov, Triglav DZU, d.o.o.

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Mesečno poročilo

Mesečno poročilo podskladov KS Triglav VS avgust 2020

Preberite poročilo