Pon 8 Mar 2010

V luči reševanja grških težav

Teden je minil v pričakovanju reševanja grških javno finančnih težav, spodbudnejših ameriških podatkih s trga dela, zasebne potrošnje in storitvene aktivnosti ter rednih sestankih evrskih in britanskih centralnih bančnikov, kar je pozitivno vplivalo na delniške tečaje. V obeh centralnih bankah po pričakovanjih niso spremenili ključnih obrestih mer za zadolževanje v evrih in funtih; ta ostaja že skoraj leto dni pri 1 odstotku.

Grčija pretresa globalne finančne trge od novembra lani, ko je prišlo na dan, da so se prejšnje vlade posluževale t.i. kreativnega računovodstva z namenom prikriti stanje grških javnih financ in razkritjem ogromnega, preko 12 odstotnega, proračunskega primanjkljaja v minulem letu in enormnega javnega dolga (okrog 300 milijonov evrov oz. skoraj 120 % BDP). Omeniti velja, da Grčija nikoli, razen v letu 2006 ni izpolnjevala t.i. Maachstritskih kriterijev (predpogoj za članstvo v evropski monetarni uniji) in je konstantno popravljala preliminarne makroekonomske podatke. Po daljših pritiskih finančnih trgov, na katerih se Grčija drago in težko zadolžuje, ter zahtevah Evropske unije je vlada z Georgem Papandreu-om na čelu v sredo končno objavila varčevalne ukrepe, s katerimi namerava prihraniti 4,8 milijarde evrov oz.okrog 2 % BDP. Cilj Grčije je zmanjšati javno finančni primanjkljaj na 8,7 odstotka do leta 2001. Vse to namerava doseči z zvišanjem splošne stopnje davka na dodano vrednost (DDV) iz 19 na 21 odstotkov, zvišanjem trošarin na pogonska goriva in cigarete, višjimi davki na luksuzne dobrine, ter klestenje plač in bonitet v javnem sektorju. Napovedi vladnih ukrepov so izzvali številne proteste javnih uslužbencev.

Voditelji Evropske unije (EU) so se sicer sredi februarja zavezali pomagati Grčiji po tem, ko bo država sprejela vse ukrepe za zmanjšanje oz.stabiilzacijo javnih financ. V luči tega naj bi Nemčija in Francija pripravljali načrt, po katererm bi nemške in francoske državne banke odkupile grške obveznice v višini 30 milijard evrov. Če govorice držijo, bi na ta način uspeli zadostiti zakonodaji, ki sicer prepoveduje odkupovanje dolgov drugih držav članic EU. V primeru, da se z ostalimi državami članicami ne uspejo dogovoriti za pomoč, ostaja za Grčijo kot izhod v sili pomoč Mednarodnega denarnega sklada. Države EU in ECB namreč skrbi morebitna verižna reakcija, saj se s precejšnjimi javno-finančnimi težavami srečujejo tudi druge, t.i.PIGS, države (Portugalska, Irska, Španija, Italija).

Grčija, ki ji v prihodnjih mesecih grozi dodatno znižanje kreditne ocene s strani mednarodnih bonitetnih institucij, je sicer včeraj objavila izdajo novo desetletne obveznice v višini pet milijard evrov in donosnostjo do dospetja 6,39 % (300 osnovnih točk nad obrestno mero zamenjave). Sveži kapital bo potrebovala za refinanciranje obstoječega dolga; že v maju in aprilu zapade v plačilo za 20 milijard evrov obveznosti. Letos si namerava skupaj izposoditi za 55 milijard evrov, doslej jih je zbrala 14. Donosnost do dospetja obstoječe 10 letne izdaje z zapadlostjo julija 2019 znaša 6,1 %; pribitek nad primerljivo nemško obveznico znaša 295 osnovnih točk, kar je 57 osnovnih točk več kot v začetku leta. Vlagatelji so letos ustvarili negativen donos v višini 0,55 %; medtem ko so pri primerljivi nemški obveznici ustvarili 2,6 % donos.

Za primerjavo, Republika Slovenija (z 2 oz.3 razredi boljšo bonitetno oceno od Grčije) je na skupnem evropskem trgu 19. januarja letos izdala 10 letno referenčno obveznico v višini 1,5 milijarde evrov in 4,14 odstotno donosnostjo do dospetja. Pribitek nad nemško obveznico podobne ročnosti je takrat znašal 89 osnovnih točk. Do danes se je slednji zmanjšal za 10 točk; skupna donosnost pa v tem času znaša za 2,2 %.

Avtor: mag. Simona Kovačič, upravljavka investicijskih skladov, Triglav DZU, d.o.o.

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevalni nasveti

Kako v 5 korakih začeti z varčevanjem denarja

Pripravite si svoj načrt