Tor 6 Maj 2008

Uspešen začetek leta

Ameriška podjetja so v preteklih tednih nadaljevala z objavami poslovnih rezultatov za prvo četrtletje. Zaenkrat je poročalo okoli več kot 60 odstotkov vseh podjetij v ameriškem borznem indeksu S&P 500.

Mediana rasti dobička na delnico v zadnjem četrtletju leta 2007 je znašala solidnih 9,6 odstotkov, kar pomeni, da smo po nekaj letih prekinili trend izjemnih večštevilčnih stopenj rasti dobičkov na delnico. Trend je podoben v prvem četrtletju letošnjega leta, saj znaša trenutna opazovana vrednost 9,1 odstotka. Čeprav ni zelo verjetno, pa morda čarobna meja 10-odstotne rasti dobičkov na delnico le ni tako nedosegljiva, saj je mediana pričakovane rasti za podjetja, ki naj bi objavila rezultate v prihodnjih tednih 9,3 odstotka, na to številko pa lahko dodamo še povprečno preseganje v višini slabih treh odstotnih točk. Tako lahko sodimo po do sedaj zbranih objavah podjetij.

Pozitivna presenečenja se vrstijo …

Število pozitivnih presenečenj pri objavah spet prekaša število negativnih presenečenj, in sicer v razmerju 2,4 proti 1. To je sicer nižje kot v prejšnjih obdobjih, ko je znašalo približno 3 proti 1, vendar je razmerje še vedno v prid vlagateljem na borzi, saj podjetja poslujejo bolje kot pričakujejo vlagatelji. Mediana preseganja napovedanega dobička s strani analitikov torej znaša 2,9 odstotka in spet lahko ugotovimo, da je to podobna številka kot v prejšnjih četrtletjih, ko je znašala okoli 3 odstotke. V nadaljevanju si pobližje poglejmo poslovanje podjetij v posameznih sektorjih.

Informacijska tehnologija, industrija in zdravstvo na vrhu …

Trenutno najvišje mesto na lestvici zaseda sektor informacijske tehnologije. Rast dobička na delnico je znašala v prvem četrtletju kar 18 odstotkov, pri tem pa je tri četrtine podjetij v panogi pozitivno presenetilo s povprečnim preseganjem napovedi za 3,5 odstotne točke. Odlično se je odrezal tudi sektor industrije, kjer je znašala mediana rasti dobička na delnico 17 odstotkov, ponaša pa se tudi s fantastičnim razmerjem med pozitivnimi in negativnimi presenečenji, in sicer kar 7 proti 1. Podobno se godi podjetjem v sektorju zdravstva, kjer znaša omenjeno razmerje 5 proti 1, podjetja pa dosegajo podobno 17-odstotno rast dobička na delnico glede na primerljivo obdobje lani.

… dobro tudi telekomunikacijske storitve, energetika in osnovne potrošne dobrine

V prvi polovici najdemo še sektorje telekomunikacijske storitve, energetike in osnovnih potrošnih dobrin, ki se ponašajo z enajst- do štirinajstodstotnimi rastmi dobičkov na delnico. Pri tem sektor osnovnih potrošnih dobrin dosega tudi najvišjo stopnjo preseganja napovedi analitikov, in sicer kar 5 odstotnih točk. Na dnu lestvice pa najdemo sektorje surovin, oskrbe, potrošnih dobrin in pričakovano financ.

Potrošne dobrine in finance v negativnem območju

Če sektorja surovin in oskrbe še dosegata pozitivno rast, pa lahko za sektorja potrošnih dobrin in financ ugotovimo, da na medletni ravni dosegata celo negativno gibanje rasti dobičkov na delnico. To je glede na makroekonomske objave, ki prihajajo iz Združenih držav Amerike pričakovano, zanimivo pa je, da naj bi po napovedih analitikov za sektor potrošnih dobrin glavne težave šele prihajale proti koncu leta, medtem ko naj bi se finančne institucije vsaj zaenkrat izkopale iz globokih težav, ki so jim bile priča na začetku leta.

Avtor: Rok Bertoncelj, upravljavec investicijskih skladov, Triglav DZU, d.o.o.

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Mesečno poročilo

Mesečno poročilo podskladov KS Triglav VS maj 2021

Preberite poročilo

Novice in napovedi iz sveta naložb v letu 2021

Ne želite nikoli več zamuditi naslednje naložbene priložnosti? Na spodnji povezavi se prijavite na naše  aktualne novice in ostanite vedno na tekočem.

Novice in napovedi iz sveta naložb v letu 2021

Tudi v letošnjem letu smo vam z veseljem na voljo, tako za nasvete
kot tudi upravljanje vaših naložb. Za podrobnejše informacije
kje lahko stopite v stik z nami kliknite na povezavo.

Uspešen začetek novega naložbenega leta vam želi Ekipa Triglav Skladi