Pon 31 Mar 2014

Upravljavci so zmerni optimisti, pričakujejo rast

Nadaljevanje dobrih makroekonomskih objav, umiritev razmer v Ukrajini in solidne objave poslovnih rezultatov za zadnje četrtletje preteklega leta so najpomembnejši vzroki, da glavni borzni trgi po svetu dosegajo nove najvišje vrednosti. Največja ameriška podjetja so tako pri razkrivanju poslovnih poročil za zadnji lanski kvartal glede dobička v kar 72,9 odstotka primerov presegla pričakovanja analitikov, 1,2 odstotka objav je bilo skladnih s pričakovanji in 25,3 odstotka pod pričakovanji. Pri poslovnih prihodkih so podjetja v nekoliko manjšem, a še vedno velikem deležu (60,8 odstotka) presegla pričakovanja, kar torej še enkrat več potrjuje, da se je ameriški korporativni sektor dobro prilagodil spremembam v poslovnem okolju. Med posameznimi sektorji so najbolj navdušila podjetja iz sektorjev surovine, finance in javna oskrba. Z vidika rasti dobička so podjetja ravno tako dosegala solidne številke, rast je tako na letni ravni znašala 8,6 odstotka. Optimizem pa očitno lahko pričakujemo tudi v prihodnje, vsaj tako kažejo zadnji rezultati redne mesečne ankete, ki jo je v začetku marca izvedla investicijska banka Bank of America Merrill Lynch. V anketi je sodelovalo 241 upravljavcev, ki skupaj upravljajo 636 milijard ameriških dolarjev premoženja. Med glavnimi vzroki za optimizem v letu 2014 jih 33 odstotkov navaja rast obsega bančnih posojil v državah članicah G7, 32 odstotkov pa hitrejšo gospodarsko rast na Kitajskem in v Aziji. V manjšem obsegu naštevajo še morebitne davčne reforme v ZDA in ohranitev stimulativnih ukrepov Feda na sedanjih ravneh. Rezultati ankete še kažejo, da so upravljavci še vedno optimistični glede globalne gospodarske rasti in večinoma menijo, da se svetovno gospodarstvo zdaj nahaja v fazi ekspanzije, za podjetja pa so prepričani, da investirajo premalo sredstev. Na strani morebitnih tveganj in negotovosti za stabilnost finančnih trgov upravljavci kot glavni vzrok navajajo geopolitična tveganja, kar je glede na sedanje razmere v Ukrajini tudi razumljivo, na drugo mesto uvrščajo tveganja, povezana z rastočimi trgi, visoko pa uvrščajo še tveganja, povezana z denarno politiko (obrestne mere, devizni tečaji), morebiten protekcionizem in tveganje spremembe gospodarskega cikla.

Relativno optimističnim pričakovanjem sledi tudi alokacija sredstev, saj je delniški naložbeni razred še vedno nadutežen, vendar občutno manj kot v preteklih mesecih, kar lahko pojasnimo tudi z močno preteklo rastjo delniških trgov, obveznice pa še naprej ostajajo nepriljubljen in močno podutežen naložbeni razred, vendar nekoliko manj kot v preteklih mesecih. Z vidika delniških naložb so upravljavci v svojih portfeljih še vedno najbolj izpostavljeni do večinoma cikličnih sektorjev, kot so tehnologija, industrija, zavarovalništvo in bančništvo, medtem ko najbolj poduteženi sektorji ostajajo javna oskrba, osnovne potrošne dobrine, telekomunikacije, surovine ter energija.

Avtor: Jernej Kozlevčar, Triglav Skladi

Objavljeno v: Delo, P&D / BORZNA ANALIZA, str. 26, 31. 3. 2014, rubrika: Svetovni trgi

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Strokovni prispevki

Energetika pod pritiskom, tehnologija v razcvetu

Preberi več