Pet 17 Jun 2011

Upravljavci še vedno optimistično gledajo v prihodnost

Svetovni delniški trgi so včeraj padli na najnižji nivo v zadnjih treh mesecih, kar lahko pripišemo predvsem zadnjim objavljenim ekonomskim statistikam. Te namreč kažejo, da se rast svetovnega gospodarstva upočasnjuje. Do podobnih ugotovitev pridemo tudi s spremljavo t.i. leading indikatorjev, ki napoveduje obseg gospodarske aktivnosti v prihodnjem obdobju. Na padec zaupanja med vlagatelji je v zadnjem tednu dodatno vplivalo nadaljevanje nesrečne grške zgodbe, kjer ni več vprašanje, ali bo do bankrota prišlo, temveč je vprašanje le še kdaj in pod kakšnimi pogoji.

Včeraj je bila objavljena tudi redna mesečna anketa med upravljavci investicijskih skladov, ki jo opravlja Bank of America Merrill Lynch in v kateri je tokrat sodelovalo 282 upravljavcev, ki skupaj upravljajo 828 milijard ameriških dolarjev premoženja. Glavna ugotovitev je, da so upravljavci pripravljeni sprejemati nekoliko manj tveganja, vendar še vedno menijo, da bodo delnice nadpovprečno donosen naložbeni razred v prihodnjem srednjeročnem obdobju. Iz ankete namreč izhaja, da delniški naložbeni razred še vedno ostaja nadutežen pri večini upravljavcev, se je pa delež v zadnjem mescu nekoliko znižal v prid denarja in dolžniških vrednostnih papirjev. Kljub povečanju deleža denarja, le ta še vedno ostaja daleč pod 10-letnim povprečjem, enako, vendar manj izrazito, pod povprečjem ostaja delež dolžniških vrednostnih papirjev.

Zanimivo je tudi vprašanje, v kateri fazi ekonomskega cikla se trenutno nahaja svetovno gospodarstvo. Večina upravljavcev meni, da se bližamo koncu sredine gospodarskega cikla, kar pomeni, da smo še vedno nekoliko oddaljeni od zadnje faze, kaj šele od recesije. V sredino ekonomskega cikla smo po večinskem prepričanju vstopili maja preteklo leto.
Pregled pozicij znotraj delniških portfeljev pokaže, da se nadaljuje rotacija v defenzivne sektorje. Izrazito povečanje tako beležita sektorja oskrbe in zdravstva, daleč najbolj nadutežen sektor pa ostaja tehnologija, sledita mu zdravstvo in energetika. Najbolj podutežen je finančni sektor, ki poleg potrošnih dobrin in industrije beleži tudi največji negativni premik v izpostavljenosti. Med posameznimi regijami v zadnjem mesecu ni prišlo do opaznejših sprememb, nekoliko se je zmanjšala izpostavljenost do evropskih trgov, med najmanj priljubljenimi regijami pa ostaja Japonska.

Avtor: Gašper Dovč, upravljavec investicijskih skladov, Triglav DZU, d.o.o.

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Mesečno poročilo

Mesečno poročilo podskladov KS Triglav VS september 2020

Preberite poročilo