Tor 24 Jul 2012

Upočasnjevanje svetovne gospodarske rasti

Medtem ko je bilo za evropsko dolžniško krizo v preteklih dveh letih prelitega že mnogo časopisnega črnila, je bila pozornost vlagateljev namenjena makroekonomskim podatkom precej manjša. Glede na to, da so zdravi makroekonomski temelji podlaga za preudarne naložbene odločitve, je to seveda neobičajno, vendar v trenutnih razburkanih časih več kot razumljivo. Vlagatelji se namreč zavedajo, da se lahko dolžniška kriza razplete po scenarijih, ki so še neznani in da zato predstavlja občutnejšo večji dejavnik tveganja kot slabši makroekonomski podatki.

Četudi se s prejšnjo trditvijo strinjate, je koristno osvežiti tudi pregled nad stanji posameznih regij in držav. Ugotovimo lahko, da se ta poslabšujejo, pri čemer lahko večji del krivde pripišemo prav že omenjeni dolžniški krizi. Po novih napovedih Mednarodnega denarnega sklada se tako globalna gospodarska rast za leto 2012 glede na njihovo aprilsko oceno znižuje za 0,1 odstotne točke na 3,5 odstotka, za leto 2013 pa za 0,2 odstotne točke na 3,9 odstotka. Med posameznimi državami so največja znižanja doletela Španijo, Veliko Britanijo, Indijo in Brazilijo. Po drugi strani so se obeti najbolj izboljšali Nemčiji, Mehiki in državam Srednjega Vzhoda. Ob tem je potrebno poudariti, da zgornje številke veljajo v primeru uresničitve scenarija, da se dolžniška kriza postopoma razplete brez večjih šokov in da ekspanzivni monetarni in fiskalni politiki v regiji rastočih trgov privedeta do pospeševanja v gospodarski rasti.

Če povzamem, zdi se, da se svetovno gospodarstvo ponovno peša, obenem pa se sooča z vedno večjimi poleni, ki mu jih pod noge meče dolžniška kriza. Zato lahko v prihodnjih mesecih pričakujemo ponovno odločno ukrepanje največjih svetovnih centralnih bank, kar bo na kapitalske trge vneslo nekaj kratkoročnega optimizma.

 

Avtor: mag. Rok Bertoncelj, CFA,  upravljavec investicijskih skladov, Triglav Skladi, d. o. o.

 

 

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Strokovni prispevki

Energetika pod pritiskom, tehnologija v razcvetu

Preberi več