Pet 2 Sep 2016

Umirjenost in optimizem

Svetovni delniški trgi so v zadnjih tednih zelo umirjeni, saj se glavni ameriški indeks S & P 500 ni premaknil v zadnjih 38 dneh za več kot odstotek na dan, kar se je nazadnje zgodilo leta 2014. 

Temu primerno je izredno nizka tudi vrednost kazalca volatilnosti trga, to je indeks VIX, ki se izračunava na podlagi opcij, ta pa je trenutno kar 30 odstotkov pod 10-letnim zgodovinskim povprečjem. Vlagatelji na borzah trenutno ne vidijo večjih tveganj, zato so tveganju naklonjeni, vse pa se vrti okrog ameriškega dviga obrestnih mer.

Dejstvo je, da se stopnja brezposelnosti v ZDA približuje polni zaposlenosti, saj je padla že na 4,9 odstotka v mesecu juliju, še na začetku leta 2013 pa je bila 8-odstotna. Drugi zelo pomemben makroekonomski podatek je stopnja inflacije, ki jo Fed želi imeti na ravni okrog dveh odstotkov. Junijska projekcija Fed je bila, da bo inflacija konec leta 2017 dosegla 1,9 odstotka, za kar naj bi bil najbolj zaslužen močan trg dela, ki bo imel za posledico dvig plač. Glede na to vse bolj kaže, da bo Fef v relativno kratkem obdobju dvignil temeljno obrestno mero, ki je že zelo dolgo izjemno nizka. Naslednje zasedanje Fed, kjer lahko ameriška centralna banka dvigne obrestno mero, bo 20. in 21. septembra, trenutno pa kapitalski trgi skozi terminske pogodbe vidijo 34-odstotno verjetnost za dvig.

Ameriško gospodarstvo še vedno okreva, gospodarska rast je zelo dobra, podatki z nepremičninskega trga so že kar nekaj časa obetavni, vse torej kaže na nadaljevanje rasti, zato lahko v prihodnje na ameriškem delniškem trgu pričakujemo rast tečajev delnic. Temu v prid govorijo tudi rezultati in napovedi podjetij, ki so v zadnjem kvartalu v povprečju nad pričakovanji tako glede rasti prihodkov kot tudi dobička.

Graf: VIX Index

Vir: Bloomberg

Avtor: Mitja Baša, Triglav Skladi

Objavljeno v: Dnevnik, str. 8, 3.9. 2016, rubrika: Borzni komentar

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevanje za pokojnino – kdaj je potrebno začeti?

Preberite e-vodič 3 koraki do brezskrbne prihodnosti

Preberite e-vodič