Pon 16 Jan 2017

Tveganje po imenu Trump se je po volitvah spremenilo v »upanje«

Z vidika donosov delnic je bilo leto 2016 spet uspešno leto. Ameriški indeks S&P 500 je leto končal s slabo desetodstotno rastjo - merjeno v lokalni valuti. Bolj kot samo absolutno rast indeksa je treba pogledati »časovno strukturo« tega donosa. Še do sredine novembra je bil donos indeksa dobra dva odstotka, glavnino donosa pa je indeks dosegel v drugi polovici novembra in decembra, kar seveda sovpada z rezultati ameriških volitev.

Tveganje po imenu Trump se je po volitvah spremenilo v »upanje« (znižanje davkov, finančna in okoljska deregulacija, investicije v infrastrukturo...) in trgi so zelo optimistično sprejeli njegov predvolilni program. V prvih dneh novega leta pa smo priča razmeram, ko se je divja rast umirila  - trgi so zrasli prehitro in marsikateri udeleženec verjame, da so trgi kratkoročno »prekupljeni«.

Drugi pomembni dejavnik je seveda Trump in uresničitev njegovih predvolilnih obljub. Sprememba načina, kako doseči čim višjo gospodarsko rast oziroma polno zaposlenost, se sicer bere obetavno – vendar vseeno – zategovanje monetarne politike z zvišanjem obrestnih mer na eni strani je lažji del naloge. Več negotovosti je seveda v obljubljeni davčni razbremenitvi, večji potrošnji oziroma investicijah in deregulaciji določenih sektorjev – finance in industrija ter s tem povezana okoljska vprašanja. Zadeva deluje kontradiktorno – hkrati nižajmo davke in po drugi strani – porabljamo več kot država. Prav tako bo ena od prioritetnih nalog Trumpa reforma zdravstvenega sistema, predvsem znižanje izdatkov za zdravstvo. Posledično pa zna biti izpostavljen farmacevtski sektor, še posebno originatorski in generični proizvajalci zdravil ter tudi biotehnološka podjetja.

Zaradi že zgoraj omenjene »prekupljenosti« tečajev smo torej kratkoročno lahko priča nekaterim popravkom delniških tečejev v tem letu, vseeno pa srednjeročno lahko verjememo v zmerno rast delniških trgov – če bo seveda Trump uresničil vsaj nekaj od svojih predvolilnih obljub. Nižji davki namreč vodijo do višjih dobičkov in posledično bi bili lahko priča pozitivnim revizijam napovedanih dobičkov družb, kar v večini primerov vodi v višje tečaje na borzi. V ZDA bodo na udaru tudi multinacionalke oziroma izvozniki, saj je njihovo poslovanje zaradi močnega dolarja manj konkurenčno na tujih trgih. Na drugi strani bi lahko pridobivala evropska izvozna podjetja, ki večino svojih izdelkov izvozijo na tuje trge, predvsem v ZDA.

Podporo evropskim delnicam bi lahko še naprej omogočal ECB, z nadaljevanjem ekspanzivne monetarne politike. Tveganja so v visokih vrednotenjih evropskih delnic in različna politična tveganja – volitve v Franciji, Nemčiji ter zgodba v zvezi z brexitom. Z vidika vrednotenj so ugodne delnice na razvijajočih se trgih, ki bi lahko bili v tem letu »zgodba uspeha« – seveda pa tudi pri tem ne moremo zanemariti tveganja z imenom Trump, ki je v svojih predvolilnih govorih grozil tudi s trgovinskim zaostrovanjem do Kitajske in Mehike.

V segmentu fiksnih donosov, torej obvezniškega trga, bodo nujne spremembe v nekoliko bolj tvegane obveznice, saj nam kratkoročni papirji prinašajo že dolgo negativne donose, daljše ročnosti obveznic pa so seveda precej občutljivejše na spremembe ključne obrestne mere. Če bomo v ZDA res priča trem zvišanjem ključne obrestne mere v tem letu, potem se bodo  zahtevani donosi na obveznice zvišali in njihova cena bo padla, še toliko bolj izrazito pri daljših ročnostih obveznic.

Graf: S&P 500 v indeksnih točkah

Vir: Bloomberg

Avtor: Janez Javornik, Triglav Skladi

 

Index S&P 500 je lani zrasel za desetino, večina prirasta pa se je »zgodila« po ameriških volitvah.

Delo, str. 18, 16. 1. 2017, rubrika: Svetovni trg

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Mesečno poročilo

Mesečno poročilo podskladov KS Triglav VS junij 2021

Preberite poročilo