Pon 1 Aug 2016

Tveganja se zmanjšujejo, donosnosti na trgih rastejo

Padec delnic v odziv Brexit je bil pričakovan, vendar so si trgi že opomogli, vlagatelji stavijo na ohranitev vezi.

Mnogi izmed vas se gotovo spominjate junijskega zasedanja ameriške centralne banke, na katerem guvernerji spet niso zvišali ključne obrestne mere. Eden od razlogov, ki jih je za to navedla Janet Yellen je bil spodrsljaj na trgu dela maja. Vendar je bilo še večjo pomembnost občutiti pri nelagodju v zvezi s takrat še nepredvidljivim, a predvsem nepredvidenim izidom referenduma v Veliki Britanija in drugimi zunanjimi dejavniki tveganja, h katerim centralna banka Združenih držav Amerike v zadnjem letu vse bolj pogleduje. Tako je minilo še eno zasedanje, ko so guvernerji le nemočno sklenili, da ameriško gospodarstvo še ni dovolj samostojno za večji korak v svet manj stimulativne makroekonomske politike.

Neugodni scenarij, na katerega so opozarjali, se je naposled kljub večji ali manjši nejeveri uresničil. Na Otoku so se v dneh, ki so sledili, zgodil eksodus najvplivnejših političnih obrazov, ki tudi sami očitno niso bili v pristnem stiku z volilnim telesom države. Neznanke, s katerimi so bili zasuti politiki tako na eni kot drugi strani Rokavskega preliva, so se kopičile kot komarji v vlažnem vremenu. Manjša umirjenosti se je vendarle zgodila po ustoličenju nove premierke Therese May, druge ženske na čelu vlade. Njena naloga, uresničiti voljo ljudstva in Združenemu kraljestvu omogočiti gladek izhod iz Evropske unije, je po težavnosti primerljiva s tistimi, s katerimi se je spopadala železna Margaret Thatcher. Odziv kapitalskih trgov na brexit je bil sicer pričakovan, saj so indeksi doživeli globoke padce. Ti so bili v nekaj dneh nadomeščeni, saj so bili vlagatelji mnenja, da je vsem vpletenim strankam v interesu, da ostanejo vezi kljub uradnemu razkolu tesne - podobno kot v primerih nekaterih drugih evropskih držav, ki so z Unijo prepletene čeprav niso njene članice. S posebnimi dogovori o sodelovanju in medsebojni odprtosti se, na primer, ponašata Norveška in Švica. Končnega izida izključitve trenutno ni mogoče napovedati, mednarodne analitske hiše pa so kljub temu usklajene v mnenju, da se Veliki Britaniji obeta nižja gospodarska rast, če ne celo kratkotrajna recesija.

Nasprotno se gospodarski obeti od aprila postopno, od julija pa skokovito izboljšujejo v ZDA. Indeks presenečenj ob makroekonomskih objavah CESI namreč nenehno pridobiva in daje podporo sicer vročemu delniškemu trgu. Pozitivna presenečenja smo tako doživeli v  gospodarstvu od nepremičninskega trga, trga dela, prodaji na drobno in še posebej v anketah nabavnih managerjev.

Če se vrnemo na začetek zgodbe, k makroekonomski politiki centralne banke v Združenih državah Amerike Fed, lahko ugotovimo, da seznam najpomembnejših »izgovorov« na seznamu guvernerjev pospešeno bledi. Ob nadaljevanju podobnih makroekonomskih podatkov se temperatura zvišuje ne le septembrskemu zasedanju FED, ampak tudi  že tradicionalnemu avgustovskemu srečanju v mestu Jackson Hole v zvezni državi Wyoming.

 

Avtor: Rok Bertoncelj, Triglav Skladi

Objavljeno v: Delo, 1.8.2016, rubrika: Svetovni trg, str. 22

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevanje za pokojnino – kdaj je potrebno začeti?

Preberite e-vodič 3 koraki do brezskrbne prihodnosti

Preberite e-vodič