Pon 8 Jun 2020

Tudi ECB je dodala sveži helikopterski denar

Če se recesija že preveša v drugo fazo, bodo okoliščine manj naklonjene obvezniškim donosom.

O helikopterskem denarju se je že več leta, če ne celo desetletja govorilo med keynesijanskimi ekonomisti kot končnem in učinkovitem ukrepu, ki ga bodo morale vlade nekoč uporabiti kot pomoč gospodarstvu.

In res, ta ukrep smo dočakali ne samo v tujini, temveč tudi doma. Fiskalne spodbude držav za oživitev gospodarske aktivnosti so več kot nujne in številne države so se očitno zavedele, verjetno na podlagi šole iz prejšnje krize, da je hitrost ukrepanja zelo pomembna.

Izziv pa je tudi, kako formulirati ukrepe, da bi bili čim učinkovitejši. Prejšnji četrtek je ECB za dodatnih 600 milijard evrov povečala program QE, ga podaljšala do junija 2021 ter nakazala, da bo alokacija nakupov povsem fleksibilna. Ukrep je sicer nekoliko presegel pričakovanja trga, vendar so bili argumenti ECB dokaj pričakovani. Nastala je kratka evforija na trgu obveznic, vendar so izgledi predvsem za »netvegane« državne obveznice srednjeročno precej manj ugodni, kot se je zdelo na prvi pogled. Smo namreč sredi močne recesije, iz katere najverjetneje že izstopamo.

V takšnem času in prostoru so okoliščine na podlagi preteklih vzorcev bolj naklonjene rasti delniških kot obvezniških naložb. Povečuje se tveganje za nastanek inflacije, dvigovanje krivulje donosnosti in naklonjenost do bolj tveganih naložb. Seveda se tudi znotraj obvezniških naložb najdejo segmenti, ki nosijo višjo kreditno tveganje in v takšnih obdobjih bolj sledijo dinamiki delniških kot klasičnih obvezniških naložb. Vendar gre za to, da so recesije, še posebno tiste, ki so v zgodovini resetirale poslovni cikel, prinesle s seboj najboljše trenutke investiranja ali varčevanja v delnicah. Vrnimo se k obveznicam in se vprašajmo, koliko obrestnega tveganja jim lahko preti ob tolikšni poplavi svežega denarja in zagonu novega gospodarskega cikla. Odgovor na prvo žogo bi bil: vse bo odvisno od izkoriščenosti razpoložljivih in presežnih kapacitet. Te so s trenutno recesijo zrasle in se bodo z okrevanjem začele zmanjševati, vendar bodo tehnološka optimizacija izkoriščanja kapacitet, vse večja razpoložljivost resursov in racionalna potrošnja še naprej zavora na cenovne pritiske. Obrestno tveganje bo z okrevanja gospodarstva vsekakor zraslo, vendar verjetno z manjšo amplitudo. Najbrž bomo ostali v kanalu dolgoletnega zniževanja ali ohranjanja relativno nizkih obrestnih mer.

Prvi naslednji izziv, ki ga lahko predvidimo tako za gospodarstvo kot za finančne trge, bo verjetno ponovna širitev okuženosti novega koronavirusa pozimi. Ponovnega obsežnega zapiranja ekonomij si verjetno države ne bodo mogle privoščiti, zato upajmo, da bomo sistemsko bolje pripravljeni na učinkovito omejitev okužb na lokalni ravni. Do potrebne prekuženosti populacije z prihajajočimi cepivi nas verjetno čaka še dolga pot.

Avtor: Aleš Čačovič, Vodja oddelka upravljanja dolžniških naložb, Triglav Skladi

Objavljeno v: P&D, 8. 6. 2020, Rubrika: Obveznice

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Strokovni prispevki

Energetika pod pritiskom, tehnologija v razcvetu

Preberi več