Pon 25 Jan 2016

Tudi delniški trg je pod vtisom padajočih cen nafte

PO NAJBOLJ PESIMISTIČNIH OCENAH SE LETOS DELNICE NE BODO IZPLAČALE, NAFTA PA LAHKO PADE NA 16 DOLARJEV

Začetek leta je bil za investitorje na svetovnih borzah vse prej kot dober. V povprečju so svetovne borze v prvih treh tednih izgubljale dobrih 10 odstotkov. Tako je ameriški indeks S&P 500 v evrih izgubil dobrih 9 odstotkov, evropski  S&P Europe 350 12, japonski indeks Nikkei 225 pa 13 odstotkov. Med svetovnimi indeksi je najmanj izgubil prav slovenski indeks SBITOP, in sicer slabih pet odstotkov, največ pa ruski indeks RTS, kar 18 odstotkov vrednosti.

Velik padec ruskih delnic ni nobeno presenečenje, saj je ruska ekonomija zelo povezana s ceno nafte, ki je v zadnjih dneh dosegla rekordno nizke ravni izpred 13 let. V sredo je sod nafte WTI tako padel na vsega 26,20 dolarja. Prav velika presežna ponudba nafte, ki naj bi vsak dan znašala do 2,5 milijona sodov, je zaslužna za tako močne padce črnega zlata, ki je letos izgubilo že četrtino vrednosti. Veliko svetovnih analitikov je prepričanih, da bo dodatnega pol milijona sodov iranske nafte, ki bo prišla na trg, ceno te še znižala, morda do 20 dolarjev.

Zadnji trgovalni teden je bil prav padec cene nafte pod psihološko raven 30 dolarjev zaslužen za dodatno negativno razpoloženje na svetovnih borzah, ki se je letos začelo z velikimi padci na kitajski borzi in nadaljevalo z kataklizmičnimi kazalniki analitikov Royal Bank of Scotland, ki so svojim strankam priporočili prodajo vsega, razen visokokakovostnih obveznic. Po njihovem mnenju lahko svetovni trgi padejo za dodatnih 10 odstotkov in cena nafte do 16 dolarjev. Tej napovedi so se pridružili analitiki JPM, ki so svetovali izkoristiti vsako rast delnic za prodajo.

Zgodovinsko gledano je volatilnost na kapitalskih trgih, še posebno na delniških, normalna. Prav tako so popravki v višini od 10 do 20 odstotkov nekaj normalnega. Res pa je tudi, da so bili v zadnjem času investitorji navajeni na zelo sproščene monetarne politike. Prav Fedovo zvišanje obrestne mere je naznanilo konec zelo sproščene monetarne politike, kar pa po definiciji pomeni večjo volatilnost in manjšo korelacijo med finančnimi instrumenti. Resnici na ljubo pa je sproščena monetarna politika še kako prisotna, sploh v evroobmočju in na Japonskem pa tudi v ZDA. Tu je referenčna obrestna mera zgolj od 0,25 do 0,5 odstotka in tudi kupnino vseh zapadlih obveznic Fed reinvestira. Na drugi strani Atlantika je ECB v četrtek sporočila, da resno razmišljajo o povečanju kvantitativnega sproščanja že na prihodnjem zasedanju 10. marca, kajti inflacija bo še vedno rekordno nizka.

Prav govor Maria Draghija je investitorje spet opogumil, da bodo centralne banke še naprej skrbele ne samo, da se dvigne inflacija, temveč tudi za stabilnost sistema. Dodaten zagon trgom je dala izjava predstavnika Savdske Arabije, največje izvoznice nafte, da vidi 30 dolarjev za sod nafte kot neracionalno raven. Seveda je to nafto spet pognalo čez 30 dolarjev in poskrbelo, da so se delniški trgi odbili od dna. Koliko bo ta odboj trajal, bo opazno že v kratkem. Vse oči investitorjev so zdaj uprte v sredin sestanek ameriške centralne banke Fed.

Graf: Nafta WTI v dolarjih za sod

 Vir: Bloomberg

Avtor: Radivoj Pregelj, Triglav Skladi

Objavljeno v: Delo, str. 30, 25. 1. 2016, rubrika: Svetovni trg

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevanje za pokojnino – kdaj je potrebno začeti?

Preberite e-vodič 3 koraki do brezskrbne prihodnosti

Preberite e-vodič