Sob 5 Aug 2017

Tudi borze bolj počitniško

Odsotnost večjih presenečenj na naslovnicah časopisov, bodisi finančnih, bodisi političnih, se v zadnjih tednih pozna tudi pri razpoloženju na borzah, ki ni pretirano vznemirljivo. To seveda ne pomeni, da novic ni, pomeni le, da se te borznih vlagateljev ne dotaknejo prav dosti.

Na gibanje posameznih delnic v zadnjih tednih najbolj vplivajo objave poslovnih rezultatov za drugo četrtletje. Po do zdaj objavljenih podatkih (okoli 80 odstotkov podjetij iz indeksa S&P 500) je rast dobičkov podjetij v ZDA višja za 11 odstotkov glede na primerljivo obdobje lanskega leta, ob 5,9 odstotni rasti prihodkov. Delež podjetij z višjim dobičkom od pričakovanj analitikov je okoli 74 odstotkov, višje prihodke od pričakovanj pa je objavilo 68 odstotkov podjetij. Čeprav je rast dobičkov nekoliko nižja, kot je bila v prvem četrtletju, bo celotni dobiček podjetij dosegel novo rekordno vrednost. Podobno situacijo lahko opazimo tudi pri evropskih podjetjih, kjer je rast dobičkov in prodaje še višja kot v ZDA in prav tako nižja kot preteklo četrtletje.

Poleg poslovnih rezultatov podjetij smo v tem tednu spremljali tudi nekaj solidnih makroekonomskih objav, ki so bile večinoma v okvirih pričakovanih vrednosti in nakazujejo na nadaljevanje trdnosti gospodarstva v ZDA, Evropi in tudi drugod po svetu. Težava, s katero se ubadajo predvsem centralne banke, pa je, da kljub spodbudnim podatkom o rasti industrijske proizvodnje in zniževanju brezposelnosti, ki je ponekod že na rekordno nizkih ravneh, razvitim gospodarstvom ne uspe spraviti inflacije na ciljno raven nad 2 odstotka. To je tudi razlog, da je nadaljnje dvigovanje ključne obrestne mere v ZDA vprašljivo. Rezultat je padec vrednosti ameriškega dolarja, ki sicer izgublja tla pod nogami že večji del letošnjega leta. Na podobni poti nepriljubljenosti je britanski funt, vendar v Veliki Britaniji težava ni prenizka inflacija (prej obrnjeno), ampak močno upočasnjevanje gospodarske rasti ter nespodbudne napovedi, povezane predvsem z brexitom.

Na političnem področju lahko izpostavimo močno ohlajene odnose med ZDA in Rusijo z vpeljavo novih sankcij proti Rusiji. Trump je krivdo za sankcije naprtil kar kongresu, kar priča o vse večjem razhajanju med predsednikom in kongresom. Težko bi govorili o novi hladni vojni, vendar pa lahko rečemo, da so odnosi najslabši v zadnjih desetletjih. Nadaljuje se tudi zaostrovanje odnosov s Kitajsko.

Ob visokih vrednotenjih borznih indeksov so očitno dobri rezultati poslovanja ter pozitivne makroekonomske novice zgolj zahteva, da borzni indeksi stopicljajo na mestu. Za politične zdrahe, ki jih povzroča Trump, pa so vlagatelji že skoraj imuni, saj jih nepretrgoma opazujejo že skoraj devet mesecev.

Avtor: Sašo Ivanovič, Triglav Skladi

 DNEVNIK, STR. 8, 22. 7. 2017, RUBRIKA: BORZNI KOMENTAR

 

  Zapri

  Želim izvedeti več

  V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

  Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

  Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

  Pomembno:

  Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

  Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

  Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

  Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

  Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

  Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

  To prevent automated spam submissions leave this field empty.

  Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

  Mesečno poročilo

  Mesečno poročilo podskladov KS Triglav VS junij 2020

  Preberite poročilo