Sob 21 Feb 2015

Tudi Avstralija sledi zgledu

Po tem, ko je Evropska centralna banka objavila, da bo začela program kvantitativnega popuščanja, je tudi avstralska centralna banka znižala obrestno mero, in sicer za 0,25 odstotne točke, na 2,25 odstotka.

Večina analitikov je pričakovala, da bo centralna banka pustila obrestno mero nespremenjeno. Zadnjič se je namreč obrestna mera spremenila sredi leta 2013. Samo znižanje obrestne mere za 0,25 odstotne točke ne bi bilo tolikšno presenečenje, če se ne bi spremenila pričakovanja za naprej. Investitorji namreč pričakujejo, da bo prišlo do naslednjega znižanja obrestne mere že zelo kmalu, najpozneje prihodnji mesec. Sicer je Avstralija med razvitimi državami izjema, saj v času gospodarske krize – torej v letu 2008 in kasneje – ni zniževala obrestne mere na tako nizko raven, kot so to počele nekatere druge centralne banke. Vzrok za to gre iskati predvsem v cenah surovin.

Avstralija je zelo pomembna dobaviteljica železove rude, premoga in drugih rudnin za Kitajsko. Ker kitajsko gospodarstvo v tistem času ni utrpelo večjih posledic, je tudi Avstralija v beležila gospodarsko rast. V zadnjih dveh letih so se razmere na trgu spremenile. Kitajski nepremičninski sektor se trenutno ubada s presežno ponudbo nepremičnin, povpraševanje po jeklu pa se je zmanjšalo. To je imelo za posledico tudi precejšnje znižanje cene železove rude. Medtem ko je bilo mogoče večino leta 2013 za tono železove rude z 62-odstotnim deležem železa, dobavljene v kitajsko pristanišče Qingdao, iztržiti med 130 in 140 dolarjev, je v letu 2014 cena močno padla Trenutno se giblje med 60 in 65 dolarji za tono. Nekateri analitiki menijo, da bi morala centralna banka ukrepati že v letu 2014, ko je cena železove rude začela padati. Verjetno gre razlog iskati v pregretem nepremičninskem sektorju v Avstraliji. Deloma gre vzroke za dvig cen nepremičnin iskati tudi v nakupih tujcev, predvsem Kitajcev. Ti zaradi neugodnega stanja na domačem trgu priložnosti za investicije v nepremičnine iščejo drugod, Avstralija pa je njihova priljubljena destinacija.

Avtor: Matjaž Dlesk, Triglav Skladi

Objavljeno v: Dnevnik, str. 27, 21. 2. 2015, rubrika: Borzni komentar

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevalni nasveti

Kako v 5 korakih začeti z varčevanjem denarja

Pripravite si svoj načrt