Čet 23 Aug 2018

Trump s sankcijami odpira nove fronte po vsem svetu

Svetovni trg Stopnjujejo se napetosti s Kitajsko, Iranom, Rusijo in Turčijo, zdaj se zdi, da so ZDA zmagovalka sporov

V minulem tednu so bili objavljeni podatki o kitajski zunanji trgovini, ki so pokazali, da je julija izvoz rasel hitreje od pričakovanj, uvoz pa je naravnost eksplodiral. Domače in mednarodno povpraševanje se je tako v juliju otreslo pritiskov trgovinskih vojn z ZDA, z rastjo izvoza v višini 12,2 % glede na leto prej, ter uvoza v višini 27,3 % - predvsem zaradi višjih cen energentov. Zunanjetrgovinski presežek je znašal 28 milijard ameriških dolarjev.

Naraščajoča napetost med ZDA in Kitajsko pa vseeno vpliva na prihodnja pričakovanja. Večina zagroženih carin pravzaprav še ni bila implementirana, tiste, ki so že v veljavi, pa se bodo na celomesečni ravni pokazale šele v avgustu. Pri tem se pojavljajo nove grožnje o carinah z obeh strani, vendar imajo ZDA, kot kaže, več adutov v rokavu. Pričakovanja kljub vsemu ostajajo, da se bo kitajski izvoz upočasnil, na kar nakazujejo upadanje vrednosti juana in delnic na Kitajskem, pa tudi nekateri zgodnji makroekonomski indikatorji.

Kitajsko ameriška zgodba je v preteklem tednu vplivala tudi na znižanje cen surove nafte. Kitajsko ministrstvo za finance je napovedalo, da bo v dveh tednih uvedlo 25-odstotne dajatve na 16 milijard dolarjev ameriških dobrin, skupaj z bencinom, dizlom in drugimi proizvodi iz nafte. Novica je prevladala nad dejstvom, da je tudi ponudbena stran surove nafte bolj šibka. Cena nafte je tako zadnje čase ukleščena med strahom o manjšem povpraševanju po nafti zaradi trgovinskih vojn, in strahom o manjši ponudbi zaradi ameriških sankcij proti Iranu.

Sedmega avgusta so se spet začele sankcije proti Iranu zaradi ameriškega nepriznavanja podpisanega jedrskega sporazuma. Sankcije vključujejo prepoved kupovanja, po kateri Iran ne sme kupovati ameriških dolarjev, ter preprečujejo trgovino z zlatom, kovinami, avtomobili in še bi lahko naštevali. Skrbi iranskega prebivalstva so precejšnje, že napoved sankcij pa je vplivala na močno znižanje vrednosti iranske valute rial, ki se je od maja znižala za več kot 70 odstotkov.

Ameriške sankcije, ki bodo začele veljati ta mesec, se nanašajo tudi na Rusijo, zaradi (domnevno ruskega) napada z živčnim plinom na dvojnega agenta Sergeja Skripala. Kot podlaga za sankcije služi sklicevanje na zakon o omejitvi uporabe bioloških in kemičnih orožij, sprejet leta 1991. Za zdaj so sankcije omejene na dobrine in tehnologijo, ki naj bi bile občutljive za nacionalno varnost, obstaja pa grožnja, da se bodo razširile, če Rusija ne bo dala zagotovil o neuporabi kemijskih in bioloških orožij v prihodnje. Novica je vplivala na znižanje ruskega rublja.

Trumpova administracija grozi s sankcijami tudi Turčiji, zaradi priprtega državljana Andrewa Brunsona, po ameriških navedbah zgolj evangeličanskega pastorja, po turških navedbah pa ameriškega vohuna, ki naj bi bil leta 2016 vpleten v poskus državnega udara. Kdo je Andrew Brunson v resnici, verjetno ne bomo nikoli z gotovostjo vedeli, bomo pa videli kakšen bo razplet ameriško-turškega spora.

Sodeč po gibanju borz ali valut posameznih držav, ostajajo ZDA za sedaj zmagovalke sporov. Vse države, vpletene v spor z ZDA, so na neki način izgubljale bodisi s padem vrednosti svoje valute, bodisi na padcu borznih tečajev ali na obeh področjih, medtem ko tečaji ameriških delnic dosegajo nove rekorde. Kakšne bodo dolgoročne posledice Trumpovih potez in koliko groženj bo uresničenih pa bo pokazal čas.

Avtor: Sašo Ivanović, Triglav Skladi

 

 

Objavljeno v: Delo, P&D, str. 16, 13. 8. 2018, rubrika: Borzna analiza

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Strokovni prispevki

Energetika pod pritiskom, tehnologija v razcvetu

Preberi več