Pet 24 Maj 2019

Trgovinske vojne – Kdo zares izgublja?

Najbrž globoko v sebi tudi Trump ve, da so višje carine bolj Pirova zmaga. Vemo, da bojna sekira ne bo zlahka zakopana, pa vendarle bodimo optimisti.

Vem, da veliko bralcev ob vprašanju trgovinskih vojn zmaje z glavo. Vprašanje, ali sploh še kaj lahko dodamo na temo trgovinskih vojn, je popolnoma na mestu. Vendar glede na splošno prepričanje, da gre za boj Davida proti Goljatu, menim, da je glede te teme še veliko nejasnosti.

Stopnjevanje pritiska na Kitajsko z dodatnimi carinami je dobilo trg na levi nogi. Trg veliko bolj skrbi za kitajska podjetja kot tista v ZDA. V medijih lahko vsak dan beremo, da Kitajci izgubljajo trgovinsko vojno in da bodo prisiljeni v dogovor, podatek, da znaša kitajski izvozi v ZDA 558 milijard dolarjev letno, uvoz iz ZDA pa le 179 milijard dolarjev, čivkajo že vrabci. Res je, da trenutno gospodarsko stanje v ZDA omogoča prenašanje negativnih vplivov, ki jih prinaša trgovinska vojna za ZDA. Beležijo rast plač, ki je višja od inflacije in izredno nizko stopnjo brezposelnosti, ki je najnižja od decembra 1969. ZDA so manj vpete v mednarodno trgovino kot Kitajska. Pravzaprav so med razvitimi državami najmanj odvisne od mednarodne trgovine. Po podatkih Svetovne banke je delež izvoza in uvoza blaga in storitev kot odstotek bruto domačega proizvoda v ZDA najnižji med državami članicami OECD in seveda nižji od Kitajske. Dodatno se v ZDA povečuje podpora trgovinskim vojnam, saj vidijo trgovinsko vojno vedno bolj kot stvar vprašanja nacionalne varnosti in ne kot ekonomsko vprašanje.
Vendar se ne morem upreti mnenju, da Američani kažejo svojo pregovorno pretirano samozavest tudi pri tem vprašanju. Na žalost nimamo dovolj prostora, da bi na široko opisali vse vplive Kitajske na ameriško gospodarstvo. Pa vendar, morda najprej kot zanimivost povejmo, da celotni izvoz v ZDA predstavlja manj kot 4 odstotke celotnega BDP-ja Kitajske. Natančnega vpliva dvigovanja carin ne pozna nihče. Pustimo danes na strani izgube, ki jih carine in protiukrepi prinašajo za ZDA. Za Kitajsko, državo, ki ji MDS za letos napoveduje gospodarsko rast, višjo od 6 odstotkov, bi morebitna uvedba 25 odstotnih carin na celotni izvoz v ZDA, po oceni MDS pomenila zmanjšanje rasti med 0,5 in 1,6 odstotne točke.

Kitajska je znana po ukrepih učinkovitega spodbujanja domačega gospodarstva. In lahko smo prepričani, da največja lastnica državnega dolga ZDA, zagotovo ne bo sedela križem rok in da bo naredila vse, da spravi rast na »udobne« nivoje. Dodatno smo lahko prepričani, da rešitev vprašanja severnokorejskega jedrskega orožja brez podpore Kitajske ni mogoča. V preteklosti je bil zanimiv primer ukrepanja, ko so nekateri kitajski zvezdniki ob sporih med Kitajsko in Južno Korejo začeli propagando, da ni domoljubno kupovati južnokorejsko kozmetiko. To se je močno poznalo pri prodaji nekaterih korejskih blagovnih znamk.

Prav lahko bi se to zgodilo podjetjem iz ZDA, ki so prek podružnic prisotna na Kitajskem. Te številke se ne poznajo v zunanjetrgovinski bilanci, vplivajo pa na rezultate podjetij. In morda še najpomembnejše, Kitajska se počasi, ampak vztrajno pomika iz modela »Made in China« v model »Made for China«. Torej iz proizvodne v potrošniško družbo. Delež izvoza blaga in storitev kot odstotek BDP-ja se je od leta 2006 zmanjšal iz 36 odstotkov na manj kot 20 odstotkov. Kar je za primerjavo manj od večine držav OECD. Da bo najštevilčnejša država s svojo kupno močjo v prihodnosti torej zelo pomembna tudi za podjetja iz ZDA, ni treba poudarjati.

Najbrž globoko v sebi tudi Trump ve, da so višje carine bolj Pirova zmaga. Vemo, da bojna sekira ne bo zlahka zakopana, pa vendarle bodimo optimisti. Morda nas presneti kakšna dobra novica že konec junija, ko bo v Osaki srečanje skupine G20.

Avtor: Vid Pajič, Triglav Skladi d.o.o.

SVET KAPITALA, BORZNI KOMENTAR, 24.5.2019

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevalni nasveti

Kako v 5 korakih začeti z varčevanjem denarja

Pripravite si svoj načrt

Novice in napovedi iz sveta naložb v letu 2021

Ne želite nikoli več zamuditi naslednje naložbene priložnosti? Na spodnji povezavi se prijavite na naše  aktualne novice in ostanite vedno na tekočem.

Novice in napovedi iz sveta naložb v letu 2021

Tudi v letošnjem letu smo vam z veseljem na voljo, tako za nasvete
kot tudi upravljanje vaših naložb. Za podrobnejše informacije
kje lahko stopite v stik z nami kliknite na povezavo.

Uspešen začetek novega naložbenega leta vam želi Ekipa Triglav Skladi