Sob 4 Maj 2019

Trgovinska vojna duši južnokorejsko gospodarstvo

Svetovni trg: kljub nazadovanju BDP ni nujno, da bo Južna Koreja letos v recesiji.

Južna Koreja je konec aprila zabeležila presenetljiv padec četrtletnega BDP za obdobje januar–marec 2019. Padec v višini 0,3 odstotka je največji od začetka svetovne krize pred desetimi leti. Podatki na letni ravni kažejo rast v višini 1,8 odstotka. Žal pa tudi to dejstvo ni povsem spodbudno; podatek predstavlja namreč korekcijo navzdol, v višini 0,7 odstotka.

Analitiki so soglasni, da naj bi bil glavni vzrok za padec podaljšana trgovinska vojna med Združenimi državami in Kitajsko, ki je negativno zaznamovala izvozno naravnano ekonomijo azijske države. Tudi drugi ekonomski kazalniki so dokaj negativni: v omenjenem četrtletju so padli kazalniki za investicije v opremo (11 odstotkov), investicije v gradbeništvu (0,1 odstotka), investicijski izdatki (10,8 odstotka), izvoz (2,6 odstotka) in uvoz (3,3 odstotka). Državni izdatki pa so se nekoliko zvišali (0,3 odstotka). Posledično so se analitiki odločili, da bodo znižali napoved za južnokorejsko rast za tekoče leto: J. P. Morgan je napoved znižal z 2,6 odstotka na 2,4, ANZ z 2,5 odstotka na 2,2, Capital Economics pa z 2 na 1,8 odstotka.

Negativna makroekonomska slika vpliva tudi na druge kazalnike: takoj po objavi rezultatov je južnokorejski won izgubil 0,6 odstotka v primerjavi z ameriškim dolarjem in tako dosegel najnižjo vrednost v več kot dveh letih, delniški indeks KOSPI pa je izgubil 0,2 odstotka svoje vrednosti. Še posebno so na udaru visokotehnološki produkti (polprevodniki, pametni telefoni, LCD-zasloni …) in posledično bi težave v Južni Koreji lahko negativno vplivale tudi na ekonomsko situacijo njihovih gospodarskih partnerjev, še posebno v Nemčiji in na Japonskem, ki počasi že šepata.

Za leto 2019 se je južnokorejska vlada odločila, da bo izvajala ekspanzivno proračunsko politiko in je odobrila različne projekte, ki bi lahko spodbudili ekonomijo. Visoki uradnik južnokorejskega ministrstva za finance je za spletni časnik Asia Times izpostavil projekte SOC (Social overhead capital), s katerimi Južnokorejci spodbujajo razvoj športa in rekreacije. Vlada je v zamudi z uvedbo več kot sedem milijard vredne stimulacije, kar bi vsaj delno lahko pojasnilo negativno rast gospodarstva. A je taisti uradnik hkrati priznal, da tudi pravočasna uvedba investicij SOC ne bi razložila zaostanka južnokorejskega gospodarstva v celoti.

Finančno ministrstvo je bilo zelo negativno presenečeno zaradi padca izvoza in uvoza (še posebno nafte, naravnih plinov, industrijskih strojev in strojev za izdelavo polprevodnikov). Oboje je povezano z ameriško trgovinsko vojno s Kitajsko, s katero Južna Koreja veliko trguje. Uradnik finančnega ministrstva je končal z izjavo, da četudi bo težko kratkoročno nadomestiti padec izvoza visokotehnoloških produktov, napoveduje rast državnih izdatkov in uvoza (še posebno surovin in drugega uvoza, vezanega na Kitajsko) v prihodnjem četrtletju.
Južnokorejsko ministrstvo upravičeno umirja javnost. Čeprav so podatki o BDP negativni, to najverjetneje ne pomeni, da bo Južna Koreja letos v recesiji. Prav tako to ne pomeni, da bi morebitna južnokorejska upočasnitev močno zavirala svetovno ekonomijo in svetovne trge. A nepredvideno zniževanje južnokorejskega BDP je izraz tveganja, ki ga prinaša spor med Združenimi državami in Kitajsko.

Avtor: Erik Scheriani, Triglav Skladi

INFOGRAFIKA: Delo

DELO, 4.5. 2019, RUBRIKA: BORZNA ANALIZA, SVETOVNI TRG

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevalni nasveti

Kako v 5 korakih začeti z varčevanjem denarja

Pripravite si svoj načrt