Pon 25 Sep 2017

Trgi v razvoju na sedemletnem vrhu

Delnice: Ali lahko decembrsko zvišanje obrestnih mer v ZDA zaustavi njihovo rast?

Delnice iz trgov v razvoju so se letos izkazale za najdonosnejše med vsemi regijami. Indeks MSCI Emerging markets je od začetka leta v evrih pridobil 12,42 odstotka, kar je veliko več kot drugi trgi. Medtem ko so evropske delnice iz indeksa Eurostoxx 50 pridobile 9,4 odstotka, je ameriški indeks S&P 500 v evrih izgubil 2,1 odstotka.

Investitorji se zdaj upravičeno sprašujejo, ali se bo tak trend nadaljeval, saj so trgi v razvoju na 7 letnem vrhu. Novembra lani so sicer po izvolitvi Trumpa za predsednika ZDA, ki tem trgom ni bil naklonjen, doživeli korekcijo, a se je z letošnjim letom vse popravilo. K rasti je pomembno prispeval padec dolarja nasproti valutam trgov v razvoju.

In prav dolar ima skupaj z monetarno politiko ameriške centralne banke Fed zelo pomembno vlogo pri nadaljnjem gibanju tečajev delnic iz trgov v razvoju. Guvernerka Feda Janet Yellen je minulo sredo napovedala zvišanje obrestnih mer decembra, kar je v nasprotju s pričakovanji trga. Fed bo prav tako začel zmanjševati nadomestne odkupe obveznic v vrednosti 10 milijard dolarjev mesečno. Vse to je povzročilo rast dolarja in donosnosti ameriških državnih obveznic. Kljub temu pa ni mogoče pričakovati, da bi napovedani ukrepi imeli močno negativen vpliv na trge v razvoju, podobno kot se je zgodilo v letu 2014.

Rast tečajev je medtem povzročila, da se je povprečni kazalnik pričakovanega PE, ki pove koliko evrov so vlagatelji pripravljeni plačati za evro dobička družbe, zvišala iz lanskih 10 na 13. Vrednotenja niso več nizka, predvsem ne na azijskih trgih, ki so letos največ naredili, vse od Kitajske in Južne Koreje pa do Indije. Nasprotno so se najslabše izkazale delnice iz Rusije, ki so od začetka leta izgubile 13,9 odstotka.

Lepa slika globalnih izgledov od močne in razširjene gospodarske rasti, nizke inflacije, stimulativne monetarne politike razvitih držav pa do padca dolarja so do zdaj dali veter v jadra delnicam iz trgov v razvoju. 

Relativno gibanje delniških indeksov razvitih in razvijajočih se trgov, v odstotkih:

 

Avtor:Radivoj Pregelj, Triglav Skladi

DELO: STR. 18, 25. 9. 2017, RUBRIKA: DELNICE

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevanje za pokojnino – kdaj je potrebno začeti?

Preberite e-vodič 3 koraki do brezskrbne prihodnosti

Preberite e-vodič