Pon 3 Okt 2016

Trgi surovin nas lahko ob koncu leta presenetijo

V zadnjih štirih letih je zadnje četrtletje vedno zaznamoval padec vrednosti indeksa Bloomberg Commodity.

Novica, da bodo članice Organizacije držav izvoznic nafte (Opec) znižale obseg pridobivanja nafte, je prišla na dan 28. septembra. Kakšen bo vpliv te odločitve na trg črnega zlata, bomo videli v prihodnjih mesecih. A pozabimo za trenutek Opecov dogovor in poskušajmo oceniti, s kakšnim zaključkom leta nas lahko presenetijo trgi surovin.

Če pogledamo gibanje indeksa surovin Bloomberg Commodity, ki je sestavljen iz dvaindvajsetih terminskih pogodb na dvajset surovin (med katerimi so nafta, baker, zlato, kava, sladkor, soja, govedo idr.), zelo hitro opazimo, da je v negativnem trendu vse od leta 2011. Še očitnejše pa je dejstvo, da je bilo v zadnjih štirih letih zadnje četrtletje vedno zaznamovano s padcem vrednosti indeksa Bloomberg Commodity (2012-6,35 odstotka, 2013-1,07 odstotka, 2014-12,1 odstotka in 2015-10,55 odstotka, v vseh primerih merjeno v ameriških dolarjih). Analitiki angleške banke Barclays menijo, da so bila negativna zadnja četrtletja od leta 2012 rezultat naslednjih dejavnikov: 1. Objave negativnih revizij napovedi za prihodnjo gospodarsko rast in posledično tudi povpraševanje po surovinah, 2. zniževanje izpostavljenosti do bolj tveganih naložb, 3. apreciacija ameriškega dolarja, 4. pozornost vlagateljev, ki se je usmerjala na proizvajalce, ki nočejo ali ne morejo znižati obsegov proizvodnje, kar je pomemben dejavnik za fundamentalno zdravje na trgih surovin.

V prihodnjih mesecih se scenarij iz zadnjih let lahko obrne zaradi štirih vzrokov. Prvi vzrok je dejstvo, da imajo ključne države porabnice surovin gospodarsko rast in relativno stabilno rast povpraševanja po surovinah. Drugi je upočasnitev rasti ponudbe surovin. V prvih šestih mesecih letos se je svetovna ponudba nafte zmanjšala za 1,5 odstotka, presežek ponudbe nad povpraševanjem pa se je v istem obdobju zmanjšal za kar 85 odstotkov. Ponudba črnega zlata se je zmanjšala predvsem zaradi nižje aktivnosti proizvajalcev v državah, ki niso članice Opeca, dodatni dejavnik pa je bilo nenavadno veliko število izpadov v proizvodnji, ki smo jim bili priča letos. Tretji vzrok je ponovno zanimanje vlagateljev za investicije v surovine, kar potrjujejo rekordni prilivie v naložbeni razred. Zadnji pozitivni dejavnik je konec obdobja apreciacije ameriškega dolarja, ki se je začelo v drugi polovici leta 2014 in zaključilo konec leta 2015.

O tem, ali so se prej našteti pozitivni dejavniki uresničili, bomo lahko presojali šele čez tri mesece. A treba se je zavedati, da so surovinski trgi velikokrat razočarali vlagatelje. Med negativnimi scenariji so naslednji: 1. proizvajalci lahko izkoristijo nekoliko stabilnejše cene surovin za zvišanje obsegov proizvodnje, 2. vrednost ameriškega dolarja lahko zraste, če se dvignejo obrestne mere v ZDA, 3. razpoloženje vlagateljev in pripravljenost sprejemati tveganje se lahko spremeni.

Graf: Indeks surovin Bloomberg Commodity (v indeksnih točkah)

Vir: Bloomberg

 

Avtor: Alexandr Gutirea, Triglav Skladi

Objavljeno v: Delo, str. 14, 3. 10. 2016, rubrika: Svetovni trg

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Mesečno poročilo

Mesečno poročilo podskladov KS Triglav VS avgust 2020

Preberite poročilo