Pon 1 Dec 2014

Trgi rastejo, saj pričakujejo svež denar

STRAH PRED DEFLACIJO IN NIZKA CENA NAFTE VODITA CENTRALNE BANKE V INTERVENCIJO

Razviti trgi so prejšnji teden nadaljevali pot močnega odboja navzgor, kar je posledica ECB, da bo odkupovala državne obveznice. Med vidnejšimi indeksi je največ pridobil frankfurtski Dax, ki je na tedenski ravni zrasel za poltretji odstotek in skoraj dosegel mejo 10.000 indeksnih točk, kjer je bil nazadnje julija letos. Omenjena raven pomeni silovit, skoraj 20-odstotni odboj od najnižje vrednosti, ki jo je dosegel v sredini oktobra.

Podobno so se prejšnji teden dobro izkazali ostali pomembnejši trgi. Ameriški Nasdaq je pridobil poldrugi odstotek, evropski DJ Eurostoxx 50 1,3 odstotka, japonski Nikkei 225, francoski CAC30 in ameriški S&P500 pa pol odstotka. Kot kaže, so investitorji vedno bolj prepričani, da bo ECB, kljub nasprotovanju Nemčije, prihodnje leto zares začela »tiskati" denar in svojo bilanco povečala za tisoč milijard evrov. Poleg gospodarskih težav je inflacija v evroobmočju vedno nižja. K temu zadnje tedne dodatno pritiska še izjemno nizka cena nafte.

Zaradi istega razloga je neomejeno izdajanje denarja v začetku novembra napovedala japonska centralna banka. Po projekcijah banke ING naj bi obe centralni banki skupaj povečali bilanci za 2600 milijard dolarjev do konca 2016. Ob upoštevanju, da se tudi ameriška Fed zaveda deflacijskih pritiskov, kar pomeni, da dvigov obrestnih mer v ZDA še nekaj četrtletij ne bo, so investitorji opogumljeni pri nakupih finančnih instrumentov, tako delnic kot obveznic.

Konec prejšnjega tedna so tako donosi na 10 letne italijanske obveznice padli skoraj na 2 odstotka, španskih obveznic iste ročnosti pod 1,9 odstotka in irskih obveznic celo pod 1,4 odstotka. Da investitorji verjamejo v nizke obrestne mere, priča tudi donos do dospetja na 10-letne ameriške zakladne menice, ki znaša vsega 2,2 odstotka.

Graf: Nafta Brent v dolarjih za sod

Vir: Bloomberg

Avtor: Radivoj Pregelj, Triglav Skladi

Objavljeno v: Delo, P&D / BORZNA ANALIZA, str. 26, 1. 12. 2014, rubrika: OECD

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevanje za pokojnino – kdaj je potrebno začeti?

Preberite e-vodič 3 koraki do brezskrbne prihodnosti

Preberite e-vodič