Sob 17 Sep 2016

Trgi kažejo na zmago Clintonove

V zadnjih letih smo na trgu priča situaciji, kjer so glavni sprožilec rasti ali padcev na borzah centralne banke (in ne več toliko objave rezulatatov podjetij), kjer seveda prednjačita s svojo politiko Evropska centralna banka in ameriški Fed

Na septembrskem zasedanju Feda verjetno ni pričakovati spremembe ključne obrestne mere, prav tako se sprememba ne pričakuje na novembrskem zasedanju, ki bo le nekaj dni pred predsedniškimi volitvami v ZDA.

Zato lahko dvig obrestnih mer pričakujemo šele na decembrskem zasedanju, ko bo že znano, kdo bo novi ameriški predsednik. V zadnjem času se je v predvolilni boj vmešalo tudi zdravstveno stanje predsedniške kandidatke Clintonove, ki naj bi zbolela za pljučnico. Vsekakor bo lahko tudi to dejavnik, ki bo vplival na izid glasovanja. Volilcev seveda ni zmotilo dejstvo o njenem zdravstvenem stanju, bolj se je šlo za to, da je Clintonova poizkušala svoje stanje prikriti. Je pa zanimivo pogledati malo bolj analitično, kaj za trge pomeni zmaga Clintonove ali Trumpa oziroma ali se lahko tudi v pričakovenam izidu ameriških volitev skriva razlog za trenutne nivoje indeksov. Običajno so bili trgi v četrtletjih pred volitvami nizkovolatilni in večji premiki so se zgodili šele v zadnjem kvartalu, ko je bilo že jasno, kateri kandidat bo zmagal. Trenutno stanje na trgu - to so visoke vrednosti ameriških indeksov - pa kaže na to, da se zmaga bolj nasmiha Clintonovi. Clintonova je namreč nekoliko bolj naklonjena nadaljevanju trenutne monetarne politike, nasprotno ima Trump do tega vprašanja bolj negativno mnenje. Trump je namreč oster kritik trenutne politike Feda, saj naj bi predolgo ohranjali prenizke obrestne mere. Posledično bi bila zmaga Clintonove slaba za finančni sektor, saj bi banke še naprej »trpele« nizke obrestne marže. Analitiki tudi ocenjuje, da bi zmaga Clintonove pomenila »nadaljevanje« obdobja Obame, saj je šla politika v smer, ki je bila ugodna za dobičke večine borznih družb predvsem v smislu poceni denarja na trgu, ki ga je injicirala centralna banka. Obenem je tudi njeno stališče do glavnih trgovinskih partnerjev bolj nevtralno v primerjavi s Trumpovim negativnim stališčem do Mehike. To bi lahko pomenilo, da bi šla politika bolj v smeri iskanja gospodarske rasti in ne toliko v omejevanje oziroma zaščito pred Mehiko oziroma Kitajsko. Velik razkorak je tudi v pogledu na energetski sektor, kjer Clintonova bolj zagovarja stališča čiste energije oziroma obnovljivih virov, medtem ko je Trump bolj naklonjen tradicionalnim naftnim družbam. Ostro pa je stališče Clintonove do farmacevtskega sektorja, kjer v svoji retoriki pogosto napada previsoke in že kar »neokusne» marže pri cenah zdravil farmacevtskih podjetij. Prav tako bi bila v primeru zmage Clintonove na udaru podjetja, ki zaposlujejo delavce z minimalnimi plačami – primer takih družb so predvsem podjetja s hitro prehrano, restavracije, hoteli; Clintonova namreč želi zvišati minimalno urno postavko delavcem.

Če povzamemo na kratko: zmaga Clintonove pomeni nadaljevanje že začete zgodbe in gotovost, Trump pa pomeni negotovost, ki je trgi ne marajo. Posledično bi v primeru Trumpove zmage lahko sledil padec dolarja oziroma na drugi strani krepitev evra in švicarskega franka, padec razvijajočih se trgov (posebej Kitajske) in prelivanje denarja v varne naložbe kot je zlato. 

 

Avtor: Janez Javornik, Triglav Skladi

Objavljeno v: Dnevnik, str. 28, 17. 9. 2016, rubrika: Borzni komentar

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Mesečno poročilo

Mesečno poročilo podskladov KS Triglav VS avgust 2020

Preberite poročilo