Sre 24 Okt 2007

Trg že vračunal znižanje

Ugotovimo lahko, da je dogajanje zadnjega meseca in pol dokaj blagodejno učinkovalo na denarnice borznih trgovcev. Po avgustovski odločitvi ameriške centralne banke, da zniža temeljno obrestno mero kar za presenetljive pol odstotne točke (trg je bil še zadnji dan pred njihovo odločitvijo razdeljen v dva enako močna tabora, ki sta pričakovala četrtino oziroma polovico odstotne točke nižjo obrestno mero), so trgi v povprečju pridobivali. Svetovni indeks S&P 1200 je tako pridobil 3,9 odstotka, indeks evropskih podjetij S&P 350 celo 4,9 odstotka, medtem ko je ameriški delniški indeks pridobil zgolj 0,1 odstotka. Zelo so presenetili razvijajoči trgi, ki so se okrepili kar za slabo petino!

Po tako hitri rasti se je upravičeno vprašati, ali niso morda trgi kratkoročno pregreti. Zavedati se je potrebno dejstva, da današnji tečaji odražajo že nadaljnjo četrt-odstotno znižanje temeljne obrestne mere, do katerega naj bi prišlo 31. oktobra na naslednjem zasedanju guvernerjev ameriške centralne banke. Ti naj bi se za to odločili predvsem na podlagi vse večjih groženj o upočasnjevanju ameriškega gospodarstva, četudi se iz njihovih vrst občasno še slišijo nekateri posamezniki, ki še naprej opozarjajo na vlogo centralne banke kot krotiteljice inflacije.

Trenutno torej trgovanje na podlagi standardiziranih terminskih pogodb nakazuje na veliko verjetnost znižanja, medtem ko konsenz analitikov znaša približno 4,59 odstotka (trenutno znaša temeljna obrestna mera 4,75 odstotka). Nedvomno pa stališča samih članov odbora za odprti trg pri centralni banki niso tako suvereno izoblikovana in trenutno poteka kar živahno zbiranje vseh pomembnih informacij, ki bi glasovalcem izostrile sliko o stanju v gospodarstvu. Tako so na primer v sredo objavljeni podatki inštituta ISM nakazali na dokaj zdravo rast ekonomije v septembru, kljub temu, da so bile vrednosti kazalcev nekaj nižje kot v avgustu. Glavni razlog za skrb kljub temu še vedno ostaja slabotni nepremičninski trg, kar najbolj vpliva na uspešnost podjetij v finančnem, gradbenem in trgovskem sektorju. Pozornost se bo danes preselila na poročilo s trga dela, ki je prejšnji mesec poskrbelo za veliko razočaranje in pognalo trge v rdeče številke. Napovedi so tokrat bolj vzpodbudne.

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevanje za pokojnino – kdaj je potrebno začeti?

Preberite e-vodič 3 koraki do brezskrbne prihodnosti

Preberite e-vodič