Pon 17 Dec 2012

Trg se veseli volitev

Na Japonskem bodo v nedeljo, 16. decembra parlamentarne volitve. Trg se že vnaprej veseli rezultatov volitev.

Japonsko gospodarstvo v zadnjih letih stagnira. Glavna težava tega sicer izvozno usmerjenega gospodarstva ni toliko v zmanjšanju povpraševanja na izvoznih trgih (predvsem ZDA in Evropa), ampak močan jen, zaradi katerega so japonska podjetja manj konkurenčna, in izgubljajo tržno tekmo predvsem s tekmeci iz azijskih držav. Tako ni presenetljivo, da tečaji delnic na tokijski borzi pozitivno reagirajo skoraj na vsako informacijo, ki bi lahko pomenila depreciacijo, torej znižanje vrednosti domače valute. Zadnja taka novica je bila objavljena 16. novembra. Predsednik vlade je razpustil parlament, in za 16. decembra so bile razpisane parlamentarne volitve. Investitorji so si bolj ali manj enotni v pričakovanjih, da bodo nove volitve imele za posledico večji pritisk na centralno banko, da začne z bolj agresivnim tiskanjem denarja. Spomladi namreč poteče mandat sedanjemu guvernerju centralne banke.

Pričakuje se, da bo po poteku mandata na njegovo mesto imenovan nekdo, ki se bo skladno z vladnimi cilji, zavzemal za bolj radikalno povečanje količine denarja v obtoku. Centralna banka je sicer že zdaj skoraj vsak mesec dodajala nov denar v obtok, vendar to očitno ni bilo zadosti. Ob deflaciji (torej negativni inflaciji), s katero se na japonskem ubadajo že dve desetletji, bi bili inflacijski pritiski celo zaželeni. Več denarja v obtoku pa bi predvsem pomenilo, da bi domača valuta hitreje izgubljala vrednost  proti večjim svetovnim valutam (predvsem ameriškem dolarju in evru), s tem pa bi se povečevala izvozna konkurenčnost japonskih podjetij. Ta pričakovanja so podžgala borzne tečaje, v pričakovanju ukrepov centralne banke naslednje leto pa je začel izgubljati vrednot tudi jen. Borzni indeks NIKKEI 225 je tako v obdobju od 16. novembra do zaključka četrtkovega trgovanja ta teden pridobil malo manj kot 8 odstotkov vrednosti. Za tuje investitorje je bil donos nižji, saj je v istem obdobju jen proti ameriškem dolarju izgubil 2,5 odstotka, proti evru pa 5,1odstotka vrednosti.    

 

Avtor: Matjaž Dlesk, upravljavec investicijskih skladov, Triglav Skladi, d.o.o.   

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Strokovni prispevki

Energetika pod pritiskom, tehnologija v razcvetu

Preberi več