Sob 27 Jul 2019

Trenutne razmere odporne, obeti se poslabšujejo

Tako bi se glasil povzetek četrtkove novinarske konference guvernerja Evropske centralne banke (ECB) Maria Draghija o stanju v evrskem gospodarstvu. 

Guverner s svojimi izjavami ni bistveno presenetil vlagateljev, kar med drugim zrcali minimalna razlika med četrtkovim odpiralnim in zaključnim menjalnim tečajem med evrom in ameriškim dolarjem. Četudi so trenutne razmere v evroobmočju solidne, so v ECB zadržani glede prihodnjih obetov. V preteklosti so guvernerji pričakovali izboljšanje v drugi polovici leta, ki pa je sedaj manj verjetno. Najmočnejši negativni vpliv na evrsko gospodarstvo imajo protekcionistične težnje in ohlajanje v nekaterih gospodarstvih v razvoju, ki skupaj upočasnjujejo za Evropo ključno mednarodno trgovino, ter politična tveganja v posameznih evropskih državah.

Omenjene razmere so najbolj prizadele evropsko predelovalno dejavnost, medtem ko se storitveni sektor za zdaj še drži. Sodeč po gibanju industrijske proizvodnje in anketnih raziskavah med nabavniki je epicenter proizvodnih težav v Nemčiji, deloma tudi v Italiji. Tamkajšnja rast industrijske proizvodnje na letni ravni je namreč že dalj časa negativna. Vlagatelji so z omenjene konference sicer najbolj neučakano pričakovali namige o prihodnjem spreminjanju obrestnih mer in morebitnem vnovičnem odkupovanju dolžniških vrednostnih papirjev. Kot pravi Draghi, jih najbolj skrbijo inflacijska pričakovanja, ki kažejo na »trdovratno« prepričanje o nižji prihodnji inflaciji. Zaradi tega so popravili svoja pričakovanja glede ravni obrestnih mer, ki naj bi sedaj ostale na trenutnih ravneh ali bile nižje vsaj do druge polovice leta 2020. S tem so v Frankfurtu predstavili zelo verjeten scenarij, da bodo na naslednjem sestanku septembra znižali depozitno obrestno mero s trenutne ravni minus 0,4 odstotka. Verjetno je tudi ponovno odkupovanje obveznic, če se bodo makroekonomski podatki še poslabševali. Draghi je še enkrat poudaril potrebo po uporabi orodij fiskalne politike, s katero bi politiki morali dopolniti že tako izdatno monetarno podporo evrskemu gospodarstvu. S prstom analitiki najbolj kažejo na Nemčijo.

Poleg tega, da bi bila spodbuda na področju fiskalne politike upravičena že z vidika domačih šibkosti, Nemčija razpolaga tudi z nadpovprečno dobrimi javnofinančnimi razmerami, s čimer so njihove spodbujevalne zmogljivosti visoke. Imajo namreč presežek v svojem proračunu (v prvem četrtletju je znašal celo 2,3 odstotka BDP), hkrati pa tudi podpovprečno zadolženost javnega sektorja. Oktobra se zaključi mandat Maria Draghija, ki je od svoje znane izjave iz leta 2012 »Kar koli bo potrebno!« vodil bolj ali manj »reševalno« politiko centralne banke. Na vrh ECB prihaja politično bolj izkušena pravnica Christine Lagarde. Morda bodo njene kompetence v prihodnje, ko ECB prav veliko orodij ne bo na razpolago in bo potreben večji vpliv na velike evropske države, uporabnejše.

Avtor: Gorazd Belavič, Triglav Skladi

DNEVNIK, 27. 7. 2019, RUBRIKA: BORZNI KOMENTAR

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevanje za pokojnino – kdaj je potrebno začeti?

Preberite e-vodič 3 koraki do brezskrbne prihodnosti

Preberite e-vodič