Tor 26 Mar 2013

Tokrat donosi tudi za tuje vlagatelje na Japonskem

V zadnjih dveh mesecih (obdobje od 21. januarja do 21. marca) so na Japonskem na svoj račun prišli tudi tuji investitorji.

Potem, ko je japonski jen sredi novembra začel močno deprecirati tako proti dolarju, kot tudi proti evru, se je padec vrednosti jena v zadnjih dveh mesecih umiril. Še vedno pa raste delniški trg. Dokler je jen izgubljal vrednost, kljub močni rasti delniškega trga tuji investitorji niso beležili bistvenih dobičkov, saj je bila rast tečajev delnic večinoma izničena z depreciacijo jena. V zadnjih dveh mesecih pa se je sitaucija obrnila. Vrednost jena se je umirila, saj devizni trg čaka ukrepe nove vodstvene ekipe v centralni banki, ki je bila imenovana konec prejšnjega meseca. Ukrepi, predvsem gre tukaj za povečano količino denarja v obtoku (ali bolje rečeno, tiskanje denarja), naj bi bili objavljeni v začetku naslednjega meseca. Ne miruje pa delniški trg, ki še naprej raste. V zadnjih dveh mesecih je tako japonski borzni indeks NIKKEI 225 pridobil 17,57% vrednosti, merjeno v jenih. Glede na to, da se vrednost  jena v zadnjem času ni bistveno spreminjala, so v tem obdobju zaslužili tudi tuji vlagatelji – donos, merjen v evrih, je znašal 14,21%. Borzni donosi so povezani s pričakovanji, da se bo zaradi depreciacije jena povečala konkurenčnost domačih proizvajalcev. To se zaenkrat še ne dogaja. Po zadnjih mesečnih podatkih Japonska še vedno beleži zunanje trgovinski deficit, in sicer že osmi mesec zapored. Takšni podatki niso presenetljivi – zaradi depreciacije domače valute so se bistveno podražile surovine, predvsem pa energenti (nafta in plin), pri katerih je Japonska v veliki meri odvisna od uvoza. Učinek cenejše domače valute, v obliki povečanega izvoza, se običajno pokaže v nekoliko daljšem časovnem obdobju. Investitorje predvsem zanimajo boljši rezultati podjetij. Glede na to, da se je depreciacija jena začela že sredi novembra, bi bili učinki cenejše valute lahko vidni že v bilancah za to četrtletje, ali pa v naslednjem četrtletju. Ker pa so v tem času tečaji delnic že zelo zrasli, utegnejo biti ta pričakovanja že vključena v ceno delnic.    

 

Avtor: Matjaž Dlesk, upravljavec investicijskih skladov, Triglav Skladi, d.o.o.   

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Mesečno poročilo

Mesečno poročilo podskladov KS Triglav VS julij 2020

Preberite poročilo