Tor 26 Jun 2012

Tiskanje denarja povzroča inflacijo?

Centralne banke so v zadnjem času natisnile precej denarja, in nekateri investitorji se bojijo, da se bo zaradi tega raven inflacije bistveno zvišala.  Je temu res tako?

Teoretično taka trditev drži, vendar pa so trenutne razmere na trgu nekoliko drugačne. V normalnih okoliščinah bi si denar, ki ga centralna banka pošlje v obtok, sposodile poslovne banke. Te bi nato povečale kreditiranje podjetij in posameznikov. To bi povečalo povpraševanje po dobrinah in storitvah. Proizvodnjo nekaterih dobrin zaradi omejenih proizvodnih kapacitet ni možno v kratkem času povečati, zato se dvigne njihova cena. Ker je takih dobrin kar precej, to vpliva na splošno raven cen, torej na inflacijo.

Trenutno centralne banke po svetu v obtok pošiljajo precej denarja, vendar pa ta denar ne najde poti na trg dobrin in storitev. Potrošniki zaradi krize več varčujejo, podjetja pa so zaradi težavnih razmer zmanjšala investiranje. Banke že pregovorno posojajo malo. Vendar pa je vsaj v Evropi razlog drugje. Evropska Centralna Banka (ECB) je pred časom v obtok dala več kot 1000 milijard evrov, vendar večina tega denarja sploh ni prišla do realnega sektorja. Banke so namreč del denarja namenile za nakup državnih obveznic, predvsem držav, ki so trenutno v krizi, in so donosi njihovih obveznic visoki. Večji del denarja so banke shranile pri ECB. Za kredite podjetjem in posameznikom tako ni ostalo veliko, tako da tovrstni ukrep ECB vsaj v kratkem obdobju verjetno ne bo povzročil inflacije.  

Denar, ki so ga poslovne banke deponirale pri ECB, lahko kadarkoli vzamejo in začnejo dajati kredite.  Obstaja pa možnost, da se tudi v nekoliko deljšem obdobju to ne bo zgodilo.  V preteklosti so banke pridobivale sredstva na medbančnem trgu, kjer so si med seboj posojale denar. Zaradi krize je medsebojno zaupanje splahnelo, in le redke banke so še pripravljene posojati na medbančnem trgu. Tako je bankam dostop do sredstev omejen, in jih najlaže pridobijo pri ECB. Ker so v preteklih letih banke pridobivala likvidnostna sredstva od drugih bank, imajo zdaj iz tega naslova še vedno obveznosti. Možno je, da se bodo sredstva, ki so trenutno deponirala pri ECB, porabila za financiranje teh obveznosti. Tako ni pričakovati, da se bo bistveno povečal obseg kreditiranja podjetij in gospodinjstev.  S tem pa je manjša verjetnost, v kolikor ne bo drugih ukrepov, da se bo pojavila visoka inflacija.

 

Avtor: Matjaž Dlesk, upravljavec investicijskih skladov, Triglav Skladi, d.o.o.

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevanje za pokojnino – kdaj je potrebno začeti?

Preberite e-vodič 3 koraki do brezskrbne prihodnosti

Preberite e-vodič