Pet 7 Sep 2012

Težko pričakovano zasedanje sveta ECB je minilo po pričakovanjih

Včerajšnji trgovalni dan je minil v znamenju zasedanja 23 članov sveta Evropske centralne banke (ECB). Pričakovanja, da bo tokratno zasedanje razkrilo načrt reševanja evropske dolžniške krize so bila tako velika, da bi vsakršna neodločnost ali neukrepanje močno spodkopala kredibilnost ECB-ja.

Najprej je bila na vrsti odločitev o referenčni obrestni meri, ki je kljub pričakovanjem povprečja analitikov o znižanju na 0,5 odstotka, ostala nespremenjena na 0,75 odstotka. Po eni strani je ta odločitev razumljiva, saj mehanizem zniževanja obrestne mere na trgu ne doseže več želenega učinka, ker trg vgrajuje v cene obveznic previsoko premijo za tveganje razpada monetarne unije. Znižanje referenčne obrestne mere bi pomenilo tudi znižanje obrestne mere za depozite pri centralni banki, ki bi postala negativna. Povedano drugače; banke bi morale plačati ECB, da bi lahko imele pri njej presežna denarna sredstva. To so zadostni argumenti, da je odločitev ECB glede obrestne mere razumljiva.

Na novinarski konferenci je predsednik ECB Mario Draghi povedal, da so se zedinili glede načrta za neomejeno kupovanje državnih obveznic, s čimer bi ECB ponovno vzpostavila kontrolo nad obrestnimi merami v območju evra. Ob tem je poudaril, da bodo imeli razvite močne kontrolne mehanizme, ki bodo držali inflacijske pritiske pod kontrolo. Napoved inflacije območja evra za leto 2013 se je zvišala iz 1,6 na 1,9 odstotka. ECB si je pridržala tudi pravico, da preneha z programom nakupa obveznic, če se vlade ne bodo držale svoje strani dogovora in izvajale nujno potrebnih reform. Okvirne zahteve oziroma pogoji ECB za pomoč, so bili tudi že poslani vladam v območju evra. Draghi je izrazil željo, da bi se v program nakupa državnih obveznic vključil Mednarodni denarni sklad (IMF), vendar pa jim ECB ne more postavljati nikakršnih pogojev ali zahtev.

Kljub temu, da so investitorji že pričakovali ali skoraj zahtevali od predsednika Drahgia da razgrne konkreten program reševanja območja evra, pa je udejanjanje vendarle prineslo nekaj dodatnega olajšanja ter potisnilo borzne trge po Evropi in svetu navzgor. Zahtevan donos na 10-letne španske obveznice je upadel pod 6 odstotkov prvič po maju letos, na najnižje ravni od aprila letos se je znižal tudi donos na 10-letne italijanske obveznice. Žal pa navdušenja ni bilo opaziti v smislu znižanja zahtevanega donosa slovenskih državnih obveznic in samo slepimo se lahko, da je razlog nizka likvidnost.

 

Avtor: Sašo Ivanović, univ. dipl. ekon., direktor sektorja upravljanja premoženja, Triglav Skladi, d.o.o.

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevanje za pokojnino – kdaj je potrebno začeti?

Preberite e-vodič 3 koraki do brezskrbne prihodnosti

Preberite e-vodič

Novice in napovedi iz sveta naložb v letu 2021

Ne želite nikoli več zamuditi naslednje naložbene priložnosti? Na spodnji povezavi se prijavite na naše  aktualne novice in ostanite vedno na tekočem.

Novice in napovedi iz sveta naložb v letu 2021

Tudi v letošnjem letu smo vam z veseljem na voljo, tako za nasvete
kot tudi upravljanje vaših naložb. Za podrobnejše informacije
kje lahko stopite v stik z nami kliknite na povezavo.

Uspešen začetek novega naložbenega leta vam želi Ekipa Triglav Skladi