Pon 6 Apr 2020

Težave v Wuhanu so povzročile pretrese tudi v Evropi

Prodaja avtomobilov bo letos na svetovni ravni manjša za najmanj 12 odstotkov, pravijo analitiki

Med vsemi panogami, ki so še posebno na udaru zaradi izbruha koronavirusa, najdemo seveda avtomobilsko industrijo. Začetni epicenter pandemije je bilo evropski javnosti dokaj neznano metropolitansko mesto Wuhan, ki se sicer lahko pohvali s kar enajstimi milijoni prebivalcev.

Kitajska je največji avtomobilski trg na svetu. Manj znano pa je, da prav Wuhan spada med najpomembnejša mesta avtomobilske industrije na Kitajskem in nasploh. World Economic Forum (WEF) poroča, da je Wuhan »kitajski Detroit«. Wuhan je tudi glavno mesto province Hubei (iz prispodobe lahko sklepamo, da je to »kitajski Michigan«, ki je med najpomembnejšimi (makro)regijami na svetu, kar zadeva avtomobilsko industrijo.

Družbe General Motors, PSA, Nissan-Renault in Honda imajo velike tovarne v tej provinci. Hubei je še posebno pomemben za Hondo; ta provinca predstavlja 50 odstotkov kitajske proizvodnje japonskega proizvajalca avtomobilov. Če potegnemo črto, lahko opazimo, da Hubei in Wuhan predstavljata desetino proizvodnje avtomobilov na Kitajskem.

Ni presenetljivo, da je že prvi val epidemije na Kitajskem močno zasukal avtomobilsko industrijo po vsem svetu. Zaradi zaprtja tovarn na Kitajskem so se dobaviteljske verige strgale povsod: Nissan je začasno zaprl nekatere japonske tovarne, podobno je Fiat-Chrysler ustavil proizvodnjo v Srbiji, družbi General Motors se je močno zmanjšala proizvodnja v (pravem) Michiganu in v Koreji sta Hyundai in Kia začasno ukinila proizvodnjo.

Pozneje se je koronavirus pojavil v vseh teh državah in zelo močno zaznamoval njihovo industrijo in ekonomijo na sploh. Tako lahko sklepamo, da proizvodnja še (bolj) šepa po vsem svetu. Prvi podatki za Kitajsko so že na voljo: prodaja avtomobilov se je februarja znižala za 80 odstotkov. Prav tako WEF poroča, da na letni ravni pričakuje vsaj petodstotni upad prodaje v tej državi.

Številke na globalni ravni bodo verjetno še slabše: IHS Markit navaja, da se bo prodaja avtomobilov leta 2020 znižala za 12 odstotkov na 78,8 milijona vozil. Razrez po večjih trgih govori o upadu za deset odstotkov na Kitajskem (na 22,4 milijona vozil na leto), za 13,6 odstotka v Evropi (na 15,6 milijona vozil) in za 15,3 odstotka v ZDA (na 14,4 milijona vozil).

Številke so posebno skrb vzbujajoče za Evropo, kjer avtomobilska industrija predstavlja približno sedem odstotkov BDP in zaposluje šest odstotkov Evropejcev. Ta panoga je tudi največji zasebni inovator na stari celini (na leto prispeva več kot 57 milijard evrov za razvoj v proizvodnji, kar je 28 odstotkov vseh takih prispevkov v EU. Prispeva tudi 428 milijard evrov v blagajne držav »stare EU« (EU15). Znižanje državnih prilivov bo negativno vplivalo na blažitev posledic pandemije in reševanje avtomobilske panoge bo verjetno odprlo tudi več političnih vprašanj.

Avtor: Erik Scheriani, Triglav Skladi
 

Objavljeno v: Delo, 5. 4. 2019, rubrika: Avtomobilska dejavnost/Borzni komentar/Korona

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevanje za pokojnino – kdaj je potrebno začeti?

Preberite e-vodič 3 koraki do brezskrbne prihodnosti

Preberite e-vodič