Pon 30 Nov 2015

Terorizem svetovnih borz ni posebej pretresel

DO UPADOV TEČAJEV NE MORE PRITI, KER JE OBRAMBA SVETOVNIH CENTRALNIH BANK TRENUTNO NEPREBOJNA

Večino svetovnih naslovnic v zadnjem času polnijo novice, povezane z razmerami na Bližnjem Vzhodu. Morda se zdi, da so se v zadnjih tednih zgodbe o skupinah migrantov na vlakih med Dobovo in Šentiljem ali Jesenicami umaknile pariški tragediji in še posebno v zadnjih dneh presenetljivemu incidentu v bližini sirsko-turške meje. Ta se je v nasprotju z nekaterimi dobro znanimi slovenskimi sodnimi pravljicami zgodil ob znanem času in kar na več krajih hkrati, odvisno katero stran zgodbe trenutno poslušamo. Vse te novice še posebej zadnja, kažejo na godljo glede odnosa do držav od Afrike do Afganistana, v kateri se je znašla celotna svetovna zunanja politika in ki glede na vložena sredstva ne bo razrešena ne hitro in ne preprosto.

Podobno tragično obarvane novice bi imele še nekaj let pred tem močan negativen učinek tudi na tečaje na borzah. Morda se nekateri še spomnite leta 2005, ko se je zgodil napad v Londonu. Borze so takrat padle za dva do štiri odstotke. Nasprotno tokratni pariški pokol, ki je bil v nasprotju z londonskim zasnovan v globalno razvejeni teroristični mreži in s tem precej težji, na grafikonih borznih tečajev sploh ni opazen. Borzni analitiki so v dneh po napadu enotnega menili, da upada tečajev ne more biti zaradi preprostega dejstva – obramba svetovnih centralnih bank, ki so jo sistematično gradile v zadnjih sedmih letih, je trenutno neprebojna.

Predvidoma  decembra bo ta obramba prvič izgubila igralko v igralnem polju, saj se bo umaknila najbolj izkušena in dominantna – ameriška centralna banka (FED). Govorimo namreč o predvidenem dvigu ključne obrestne mere na sestanku zveznega odbora guvernerjev za operacije na odprtem trgu 16. decembra v Washingtonu, katerega verjetnost se je v zadnjih tednih na krilih solidnih poslovnih rezultatov podjetij in še posebno dobrih makroekonomskih kazalcev s trga dela izrazito povečala in trenutno znaša že več kot 70 odstotkov. Sam dvig obrestne mere sicer ni tako zelo redek pojav v finančni panogi. V kombinaciji z že zaključenim programom odkupovanja ameriških državnih dolžniških papirjev in hipotekarnih obveznic, ki se je končal pred  dobrim letom, pa lahko govorimo o dokončnem zgodovinskem izhodu iz obdobja ultrasproščene monetarne politike v Združenih državah Amerike. Če temu dodamo še dejstvo, da se obenem evropska in japonska centralna banka hkrati pripravljata na okrepitev dejavnosti na področju izrednih ukrepov za utrditev obrambe finančnega sistema, pa dobimo skoraj epohalno obdobje, ki mu v finančni zgodovini praktično ni para.

Ali se bo umik ameriške igralke lahko nadomestil z agresivnejšim pristopom drugih dveh najpomembnejših bo kmalu jasno. Občutek na borznem parketu pa je, da bosta dobili tudi izdatno moč s tribun, še posebej iz navijaških con makroekonomskih podatkov v Združenih državah Amerike in Evropi. Veseli december bo tako po tragičnem novembru vendarle lahko upravičil svoje ime.

Avtor: mag. Rok Bertoncelj, CFA, Triglav Skladi d.o.o.

Objavljeno v: Delo, str. 26, 30. 11. 2015, rubrika: Svetovni trg

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevanje za pokojnino – kdaj je potrebno začeti?

Preberite e-vodič 3 koraki do brezskrbne prihodnosti

Preberite e-vodič