Pet 17 Feb 2012

Tehnološki imperij vrača udarec drugič!

Pisal se je 17. maj, daljnega 1980, ko je George Lucas lansiral med zvezde drugi film iz serije Vojna zvezd z naslovom Imperij vrača udarec. Kar je bilo takrat videti znanstvena fantastika, je danes na meji mogočega, tudi po zaslugi tehnoloških podjetij. Ta so v preteklosti že doživela svoje zlate trenutke, še posebej na višku tehnološkega balona marca 2000. Takrat je utež sektorja znotraj ameriškega indeksa znašala kar 34 odstotkov, z zlomom borznih trgov pred ducatom let, pa je večina vrednosti izpuhtela praktično čez noč. Takratne visoke vrednosti so bile večinoma utemeljene s (pre)visokimi prihodnjimi pričakovanji, kar tudi pojasni kasnejše krepke padce. Vendar kot pravijo, čas celi vse rane in tudi tokrat ni bilo nič drugače. Razvoj in napredek tehnologije sta prispevala k povečanemu obsegu poslovanja, večjemu zanimanju vlagateljev in posledično tudi povečani tržni kapitalizaciji podjetij iz omenjenega sektorja. Utež znotraj indeksa S&P 500 je tako 9. marca 2009 znašala že 17,58 odstotka, v sredo pa ponovno presegla magično mejo 20 odstotkov. Zakaj magično mejo? Od leta 1989 dalje, ko je S&P predstavil obstoječo sektorsko klasifikacijo, sta samo finance in informacijska tehnologija uspela doseči tak mejnik. Večino vrednosti predstavlja pet največjih podjetij, torej Apple, IBM, Microsoft, Google in Intel, ki skupaj predstavljajo kar 10,25 odstotka uteži indeksa S&P 500, kar obenem pomeni tudi polovico znotraj tehnološkega indeksa. Za lažjo predstavo omenimo, da je Apple z naskokom največje svetovno podjetje s tržno kapitalizacijo 458 milijard dolarjev, drugi Exxon Mobil je v zadnjih mesecih močno zaostal s 399 milijardi, kar bi bržkone dalo misliti tudi Rockefellerju, o čemer smo že pisali julija lani. Za razliko od obdobja tehnološkega balona tokrat investitorji več ne kupujejo toliko »imaginarne« vrednosti, ampak veliko več realnosti in oprijemljivega, kar pokaže kratek pregled vrednotenj in trenutnega finančnega stanja. Našteta podjetja so praktično nezadolžena, ki velik del svoje tržne kapitalizacije držijo v denarju, kazalnik P/E pa znaša med 11 in 14. Eden od upravljavec je tako za Apple hudomušno pripomnil, da so postali National Bank of Cupertino (sedež Appla je namreč v Cupertinu), saj imajo trenutno skoraj 100 milijard dolarjev v prostih denarnih sredstvih, kar predstavlja kar 21 odstotkov trenutne tržne kapitalizacije.

 

Avtor: Jernej Kozlevčar, upravljavec investicijskega sklada I, Triglav Skladi, d.o.o

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevalni nasveti

Kako v 5 korakih začeti z varčevanjem denarja

Pripravite si svoj načrt