Sob 5 Nov 2016

Tedni pomembnih odločitev

Z novembrom se v Slovenijo običajno prikrade gosta megla, ki skupaj s kratkimi dnevi in dolgimi nočmi dodatno poudari sivino enajstega meseca. Kot da bi nas narava želela prisiliti k počitku pred veselim decembrom in vstopom v novo leto. Podobno velja za vlagatelje, ki predzadnji mesec izkoristijo za predčasno analizo tekočega leta in temeljito pripravo za naslednje. Tokrat se zdi, da vlagateljem zadnja dva meseca ne bosta postregla z mirnim okoljem.

Prvi dogodek, ki bo bistveno določil smer kapitalskih trgov, so seveda torkove predsedniške volitve v Združenih državah Amerike. Hillary Clinton bi bila z vidika kapitalskih trgov sprejeta kot kontinuiteta, medtem ko bi bil Donald Trump ponovno utelešenje presenetljivega junijskega referenduma o britanskem izhodu iz Evropske Unije. Rezultati anket nakazujejo na zmanjševanje prednosti Clintonove, vendar je verjetnost za njeno izvolitev zaradi sistema elektorskih glasov še vedno znatna, kar pomeni nizko tveganje za vlagatelje.

Medtem se počasi odvija tudi klobčič brexita. Naslednje pomembno dejanje bo točno en mesec po predsedniških volitvah v Združenih državah Amerike, torej 7. in 8. decembra, ko bo vrhovno sodišče odločalo o pritožbi britanske premierke na odločitev višjega sodišča, da za sprožitev 50. člena lizbonske pogodbe in s tem začetka pogajanj o izstopu Združenega Kraljestva potrebuje tudi dovoljenje poslancev. Z odločitvijo višjega sodišča so nasprotniki brexita dobili doslej najmočnejše orožje v boju zoper – po mnenju večine – neracionalno referendumsko odločitev. Tudi na tem področju se torej tveganja za vlagatelje zmanjšujejo.

Omenjena dva dogodka bosta v novembru in decembru požela večino pozornosti. Kljub temu pa ne gre zanemariti še dveh decembrskih datumov. Prvi je 8. december, ko se sestane Evropska centralna banka. Glede na skorajšnji konec programa odkupov obveznic v marcu gre pričakovati njegovo podaljšanje in manjše prilagoditve kriterijev glede ustreznosti obveznic za odkup. Podobno pomembno bo sporočilo ameriškega sistema centralnih bank 14. decembra. Verjetnost za dvig ključne obrestne mere za četrtino odstotne točke je v zadnjih dneh zrasla s 60 na 80 odstotkov. Če ne bo presenečenj pri zgoraj opisanih dogodkih ali katastrofalnih makroekonomskih podatkov, je dvig praktično gotov dogodek. Bolj kot samo končno dejanje bo pomembna komunikacija guvernerjev, s katero bodo vlagateljem razjasnili pričakovano monetarno politiko v letu 2017. Oči na peclje torej, megla se bo kmalu razkadila.

 

Avtor: Rok Bertoncelj, Triglav Skladi

Objavljeno v: Dnevnik, str. 6, 5. 11. 2016, rubrika: Borzni komentar

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevalni nasveti

Kako v 5 korakih začeti z varčevanjem denarja

Pripravite si svoj načrt