Pet 14 Jan 2011

Teden zaznamovan z izdajanjem obveznic

V tem tednu so bile oči investitorjev po vsem svetu ponovno uprte v problematične evropske države, ki se soočajo z dolžniško krizo. Portugalska, Italija in Španija so namreč imele avkcijo državnih obveznic, največja bojazen ki je vladala na kapitalskih trgih pa je bila ta, da ne bo velikega zanimanja za te obveznice ter da bodo njihove zahtevane donosnosti še naprej rasle. Izkušnja Španije iz sredine decembra lanskega leta je bila negativna, saj so takrat na avkciji zaradi nizkega povpraševanja zbrali manj sredstev, kot so želeli.

Prvo olajšanje je prinesla Portugalska, ki je imela avkcijo obveznic v sredo. Za 3-letno obveznico, katere izdaja je bila 650 milijonov evrov, je bilo povpraševanje kar 2,63 krat večje od ponudbe, za 9-letno obveznico velikosti 599 milijonov evrov pa je bilo 3,16 krat večje povpraševanje od ponudbe. Po tako uspešni avkciji so bila tudi pričakovanja za četrtkovo avkcijo italijanskih in španskih obveznic bolj optimistična. Optimizem se je tudi uresničil, saj je za dve izdaji italijanskih obveznic v višini 6 milijard evrov povpraševanje 1,42 krat preseglo ponudbo, po treh milijardah 5-letnih španskih obveznic pa je bilo povpraševanje 2,1 krat večje od ponudbe. Po zaključku avkcij in olajšanju investitorjev so začele zahtevane donosnosti padati, borzni trgi pa so se odzvali z rastjo tečajev delnic. Med evropskimi trgi sta zaradi zadnjega razvoja dogodkov ravno italijanska in španska borza najbolj donosni od začetka leta, kar se že dolgo ni zgodilo. Učinek je bil ugoden tudi na gibanje tečaja evra, saj je v primerjavi z ameriškim dolarjem v tem tednu okrepil kar za 2,8 odstotka, evro pa se je okrepil tudi proti ostalim pomembnejšim valutam.

K splošnemu optimizmu na kapitalskih trgih pa pripomorejo tudi informacije, ki kapljajo iz različnih virov, da evropske vlade načrtujejo pomoč za Portugalsko, odkupe dolga ter niže obrestne mere na posojila državam v težavah. O vseh elementih pomoči se bodo finančni ministri iz območja evra podrobneje pogovarjali v Bruslju prihodnji teden.

Kljub optimizmu zadnjih dni je treba poudariti, da je bila obrestna mera za zadolževanje omenjenih držav najvišja v zadnjih letih. Za resno olajšanje bodo države lahko poskrbele šele z dokazili, da uspešno zmanjšujejo proračunski primanjkljaj z vrsto sicer nepriljubljenih ukrepov. Do takrat pa bomo na borzah videli še marsikatero turbulenco.

Avtor: mag. Sašo Ivanović, upravljavec investicijskih skladov, Triglav DZU, d.o.o.

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Strokovni prispevki

Obeti za tretje četrtletje 2021: Naložbeni komentar

Preberi več