Sob 29 Aug 2015

Teden poln rekordov

V zadnjem tednu so bili kapitalski trgi zaznamovani s pretresi, kot jih že dolgo ne pomnimo. Po novicah, da je ameriški borzni indeks Dow Jones Industrial Average doživel svoj največji tridnevni padec v zgodovini, je kmalu sledila novica o največji dvodnevni rasti od leta 2008. Volatilnost na delniških trgih je poskočila na najvišje ravni po letu 2011. Cena surove nafte je v tem tednu testirala najnižje ravni po letu 2009, za tem smo pa videli največji dnevni skok cene surove nafte v zadnjih šestih letih. Prav tako so padle cene industrijskih kovin, merjene z indeksom London Metal Exchange, na najnižje ravni po letu 2009. Videli smo tudi večja valutna nihanja, še najmirneje pa je bilo na trgu evropskih obveznic, čeprav so tudi tu padle cene in se je dvignila zahtevana donosnost.

Največkrat omenjen razlog za takšna nihanja na svetovnih kapitalskih trgih je ohlajanje kitajskega gospodarstva, na drugem mestu pa je bil strah pred napovedanim dvigom ključne obrestne mere v ZDA. Poudariti je treba, da kitajsko gospodarstvo ni edini krivec za stanje v svetovnem gospodarstvu in da je ob zadnjih dogodkih to bila predvsem vroča novica, spodbujena s pokom borznega balona na Kitajskem in devalavacijo njihove valute juana, ki je sprožila prodajni val na svetovnih borzah. Dejstvo je, da imajo tudi preostali razviti in razvijajoči se trgi svoje gospodarske in politične probleme, ki povzročajo prepočasno rast gospodarstva in prinašajo določena tveganja. Ob močni in skoraj neprekinjeni rasti borz v zadnjih štirih letih, spodbujeni predvsem s stimulativnimi ukrepi in rekordno nizkimi obrestnimi merami, se je borzna korekcija morala zgoditi, saj po močnih rasteh vedno prihaja do unovčevanja dobičkov. Mnoge investitorje  sta presenetili le moč in hitrost borznih padcev.

Večina finančnih analitikov se strinja, da temeljnih razlogov za tako močno korekcijo ni, celotno dogajanje pa pripisujejo predvsem tehničnim dejavnikom, ki so pripeljali do pregretosti trga. Korekcija na kapitalskih trgih ni nikoli prijetna za vlagatelje, ko pa je enkrat mimo, se vlagatelji lahko spet posvetijo stvarem, ki so pomembne. Makroekonomski podatki za zdaj ne kažejo, da bi svetovno gospodarstvo spet padlo v recesijo, ampak se nadaljujejo pričakovanja o zmerni rasti. Vrednotenja delnic so po korekciji spet bolj privlačna, alternativ pa je malo. Stimulativni ukrepi pa se povsod nadaljujejo; celo v ZDA je zdaj postalo malo verjetno, da se bo septembra dvignila ključna obrestna mera. Vse to nas vodi k pričakovanjem, da si bodo delniški trgi v prihodnjih tednih, ko se volatilnost umiri, opomogli in zaključili leto višje, kot so zdaj, pri čemer bi bila pričakovanja o tako strmih rasteh tečajev kot v preteklih letih preveč optimistična.

 

Avtor: Sašo Ivanović, Triglav Skladi

Objavljeno v: Dnevnik, str. 25, 29. 8. 2015, rubrika: Borzni komentar

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Strokovni prispevki

Energetika pod pritiskom, tehnologija v razcvetu

Preberi več