Sob 11 Apr 2015

Teden minil v znamenju presežkov

V preteklem tednu so evropske delnice dosegle nove rekorde. Delniški indeks STOXX Europe 600, ki je sestavljen iz 600 evropskih podjetij tako z velikimi kot srednjimi in manjšimi tržnimi kapitalizacijami, je presegel vrednost 410 indeksnih točk. S tem je presegel maksimalne ravni oziroma dolgoletni dvojni vrh iz leta 2000 in 2007. S pomočjo predvsem evropskih in tudi kitajskih delnic je nov vrh dosegel tudi svetovni indeks, ki vključuje vse države – MSCI All Country World Indeks.

Posebnih novic, ki bi spremljale močan pozitiven sentiment evropskih delnic ne moremo zaslediti. Kot razloge za rast pa se omenja predvsem pozitiven vpliv stimulacijskih ukrepov Evropske centralne banke. Mnogi investitorji menijo, da Evropo čaka podobna pot, kot so jo imele ZDA v preteklih nekaj letih, kar pomeni vse višjo gospodarsko rast in rast tečajev na delniških trgih. Med pozitivnimi novicami za trge najdemo sicer tudi več optimizma pri reševanju grške krize, močno krepitev ruskega rublja, ki spodbudno vpliva na nekatere evropske izvoznike ter novice o prevzemnih aktivnostih. V tem tednu denimo je družba Royal Dutch Shell Plc napovedala prevzem družbe BG Group Plc, vreden približno 70 milijard ameriških dolarjev. To je vrednost delnice BG zvišalo za okoli 30 odstotkov, optimizem, da bo teh aktivnosti v prihodnje več, pa se je odražal tudi v tečajih drugih delnic.

Borzo v Hongkongu je ta teden zajel pravi val evforije. Najbolj se je zvišal predvsem indeks kitajskih podjetij, s katerimi se trguje tudi v Hongkongu (Hang Seng China Enterprises Index). Razlog je v vzpostavitvi povezave med borzami, ki kitajskim skladom dovoljuje tudi nakupe na borzi v Hongkongu, tujim investitorjem pa nakupe na borzi v Šanghaju. Zaradi velikega diskonta, ki ga imajo delnice v Hongkongu v primerjavi z delnicami na Kitajskem, so kitajski investitorji začeli tam mrzlično kupovati delnice in izkoristili maksimalne dnevne limite, ki jih dovoljuje povezava med borzama. Povečano povpraševanje je seveda pognalo delniške tečaje navzgor, kar je ugodno vplivalo tudi na širše indekse rastočih trgov.

Rekorde so postavljale tudi nekatere evropske obveznice, saj so donosi do dospetja pri mnogih državah dosegali nove rekordno nizke ravni. Desetletna nemška obveznica je tako ob koncu tega tedna prinašala le še 0,15-odstotni donos do dospetja, medtem ko morajo za nemške obveznice krajših ročnosti investitorji že nekaj časa plačati celo več, kot do zapadlosti zanje dobijo. Donos do dospetja za slovensko devetletno obveznico je bil ob koncu tedna za primerjavo okoli enega odstotka.

Ob vseh spodbudnih novicah se bodo pozitivni trendi na borzah v nekem srednjeročnem časovnem obdobju najbrž nadaljevali. Zavedati pa se moramo, da hitrim rastem borznih tečajev pogosto sledijo korekcije, ki v prihajajočih mesecih niso izključene.

 

Avtor: Sašo Ivanović, Triglav Skladi

Objavljeno v: Dnevnik, str. 27, 11. 4. 2015, rubrika: Borzni komentar

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevalni nasveti

Kako v 5 korakih začeti z varčevanjem denarja

Pripravite si svoj načrt