ZDA
Sob 13 Apr 2019

Svetovna gospodarska rast se bo okrepila

V začetku aprila je Mednarodni denarni sklad (IMF) objavil poročilo o prihodnjem gibanju svetovne gospodarske rasti ter posameznih držav in regij. 

V poročilu analitiki IMF ugotavljajo, da se je po močni rasti v letih 2017 in 2018 globalna ekonomska aktivnost opazno zmanjšala že v drugi polovici lanskega leta zaradi skupka dejavnikov, ki so vplivali na gospodarsko aktivnost največjih svetovnih ekonomij. Kitajska izjemna rast se je upočasnila zaradi ukrepov centralne banke po zategovanju finančnih razmer zaradi pregrevanja v bančnem sektorju ter trgovinske vojne z ZDA. Po drugi strani je evrsko območje izgubilo precej zagona na račun poslabšanja potrošniške in poslovne klime, dodatno je zaradi novih emisijskih standardov precej izgubila Nemčija z močno avtomobilsko industrijo.

V letošnjem letu so se pogoji za svetovno gospodarsko rast občutno izboljšali, saj so glavne centralne banke z ZDA na čelu signalizirale, da bodo spet z ustreznimi ukrepi stimulirale gospodarsko rast, obenem vse bolj kaže, da so ZDA in Kitajska blizu trgovinskega sporazuma.

Svetovna gospodarska rast, ki je v lanskem letu znašala 3,6 odstotka, se bo v letošnjem letu upočasnila na 3,3 odstotka, vendar obeti za naprej vlivajo optimizem, saj IMF v letu 2020 spet pričakuje 3,6-odstotno rast BDP. V drugi polovici letošnjega leta se pričakuje krepitev gospodarske rasti na račun stimulativne monetarne politike, izboljšanja razmer v evrskem območju ter stabilizacije razmer na razvijajočih se trgih, predvsem v Argentini in Turčiji.

Priča smo torej nadaljevanju gospodarske ekspanzije, v okolju izjemno nizkih obrestnih mer, kar kaže, da je delniški razred še vedno najbolj zanimiv. Z nestrpnostjo vlagatelji pričakujejo objave rezultatov podjetij za prvi kvartal letošnjega leta, ki so se začele v tem tednu.

 Avtor: Mitja Baša, Triglav Skladi d.o.o.

DNEVNIK, 13. 4. 2019, RUBRIKA: BORZNI KOMENTAR

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Strokovni prispevki

Zeleno, ki te ljubim zeleno

Preberi več