Pon 5 Maj 2014

Surovinskemu sektorju ne gre tako slabo, kot se zdi

Industrija kovin in rudarstva pada, a vse druge industrije v panogi imajo dinamiko rasti

Sektor surovin in materialov je bil še pred kratkim zelo priljubljen pri vlagateljih. Od 2003 do 2007 je indeks delnic podjetij iz tega sektorja zrasel za kar 142 odstotkov (merjeno v evrih, brez upoštevanja vpliva reinvestiranja dividend). Po močnem padcu leta 2008 je spet privabil donosov lačne vlagatelje in v naslednjih dveh letih zrasel za skoraj 100 odstotkov. Od takrat pa se mu vlagatelji izogibajo in sodeč po poročilu, ki ga redno objavlja investicijska banka Bank of America Merrill Lynch, je zdaj med najbolj nepriljubljenimi med globalnimi upravljavci sredstev. Eden izmed glavnih razlogov za pesimizem vlagateljev je upočasnitev gospodarske rasti Kitajske, ki je med največjimi porabniki surovin in materialov.

A čeprav gledamo samo donosnost zadnjih let, razmere niso tako črne, kot se zdi na prvi pogled, vsaj če pogled naravnamo na raven industrije, in ne na raven sektorja. Sektor surovin in materialov je sestavljen iz petih industrij: kemični izdelki, kovine in rudarstvo, gradbeni materiali, kontejnerji in embalaža ter papir in izdelki iz lesa. Res je, da je v zadnjih treh letih industrija kovin in rudarstva imela 39-odstotni padec, vendar so imele druge industrije popolnoma drugačno dinamiko: papir in izdelki iz lesa  so imeli 13-odstotno rast, kemični izdelki 21-odstotno, gradbeni materiali 26-odstotno, kontejnerji in embalaža pa 37-odstotno rast. Razlika v donosnosti najboljše in najslabše industrije znaša 76 odstotnih točk. Velik delež nizko donosne industrije kovin in rudarstva je tako glavni vzrok za relativno slabe rezultate celotnega sektorja.

Sklepna misel je naslednja: pomembno je videti gozd, ampak vedno je smiselno pogledati tudi posamezna drevesa. V primeru sektorja surovin in materialov je treba imeti v mislih, da čeprav nižja gospodarska rast Kitajske škodi rudarjem in proizvajalcem kovin, podjetjem iz drugih industrij koristijo rast obsega proizvodnje energije v ZDA, izboljšanje stanja na globalnih nepremičninskih trgih, prav tako rast na področju trgovinske menjave. 

Avtor: Alexandr Gutirea, Triglav Skladi

Objavljeno v: Delo, P&D / BORZNA ANALIZA, str. 26, 5. 5. 2014, rubrika: Svetovni trgi

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevalni nasveti

Kako v 5 korakih začeti z varčevanjem denarja

Pripravite si svoj načrt