Pet 28 Mar 2014

Surovinska revolucija

Ali ste vedeli, da se povprečni avtomobil uporablja za vožnjo manj kot 5 odstotkov časa, in še takrat v povprečju prevaža manj kot dva potnika? Podatka se sicer nanašata na ZDA, vendar stanje v Evropi zelo verjetno ni bistveno drugačno. Svetovalna agencija McKinsey & Company je objavila zanimiv prispevek z naslovom - Ali ste pripravljeni na surovinsko revolucijo?, v katerem svari, da svetovno gospodarstvo označujeta nizka stopnja izkoriščenosti in neučinkovitost. Po mnenju agencije je potrebno občutno zvišanje produktivnosti. Kot navajajo, naj bi zaradi omejenosti zalog surovin in rasti deleža srednjega sloja prebivalstva znašala zahtevana letna rast produktivnosti na področju materialov 1,3 odstotka, na  področju energetike 3,2 odstotka, na področju toplogrednih plinov pa 5,3 odstotka.

Podjetja lahko uporabijo pet pristopov za rešitev problema zagotovitve gospodarske rasti v pogojih neobnovljivosti nekaterih ključnih surovin, rastočega povpraševanja in okoljevarstvenih problemov.

  • Substitucija – potrebna je zamenjava dragih ali redkih surovin s cenejšimi, manj redkimi in bolj učinkovitimi. Primeri substitucije so uporaba karbonskih vlaken in aluminija v avtomobilski in letalski industriji, razvoj gibljivih stekel in tkanin, ki spremljajo zdravstveno stanje.     
  • Optimizacija – učinkovitost uporabe surovin mora biti zvišana s pomočjo optimizacije poslovnih procesov, izdelkov in storitev. Primera optimizacij sta razvoj motorjev, ki s pomočjo programske opreme in senzorjev izvajajo diagnostiko in spremljajo, katere elemente je treba zamenjati, ter implementacija programskih orodij, ki omogočajo transportnim podjetjem, da usmerjajo tovornjake tako, da je čim manj zavojev v levo, kar pomaga znižati porabo goriva in zvišati varnost v prometu.  
  • Virtualizacija – večji del procesov mora potekati v virtualnem okolju. Najbolj očiten primer je rast obsega spletnih nakupov. To pomeni, da fizična prisotnost v trgovinah ni potrebna, s čimer je dosežena večja učinkovitost uporabe goriva. Primer virtualizacije je tudi večji obseg oddaljenega dela prek interneta.
  • Cirkulacija – izdelki morajo omogočati ponovno uporabo oziroma ponujati dodano vrednost tudi po svoji uporabi. Primeri cirkulacije so servisi, ki omogočajo izposojo oblačil ali prodajo že nošenih oblačil, ter podjetja, ki ponujajo namesto izdelkov storitve, na primer storitev dostopa do svetlobe namesto prodaje žarnic.
  • Zmanjšanje količine odpadkov – proizvodnja in uporaba izdelkov morata biti bolj učinkoviti, kar je lahko doseženo na primer s pomočjo inovativnih oblikovnih rešitev in storitev. Eden izmed primerov je uporaba razgradljive embalaže ali konstantno spremljanje in analiza uporabe surovin v vseh ključnih fazah proizvodnje. 

Podjetja, ki že zdaj razmišljajo o surovinski revoluciji in skladno z novimi zahtevami razvijajo izdelke in storitve ter prilagajajo poslovne modele, bodo imela konkurenčno prednost. Po mnenju McKinsey & Company lahko pri doseganju ciljev pomagajo uporaba nekompleksnih programskih orodij, večji poudarek na analitičnih sposobnostih zaposlenih in modeliranje ter šele nato testiranje.  

Avtor: Alexandr Gutirea, Triglav Skladi

Objavljeno v: Dnevnik, str. 28, 28. 3. 2014, rubrika: Borzni komentar

 

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevanje za pokojnino – kdaj je potrebno začeti?

Preberite e-vodič 3 koraki do brezskrbne prihodnosti

Preberite e-vodič