Sob 4 Feb 2017

Surovine so še vedno v ospredju pozornosti

V letu 2016 sta daleč najbolj donosna sektor energetike in sektor surovin in predelovalne industrije  - merjeno v evrih in ob upoštevanju dividend je vrednost indeksa delnic podjetij iz sektorja energetike S&P Global 1200 Energy zrasla za 32,9 odstotka, vrednost indeksa delnic podjetij iz sektorja surovin in predelovalne industrije S&P Global 1200 Materials pa se je povečala za 27,8 odstotka.

Letos pa je situacija nekoliko drugačna - indeks S&P Global 1200 Materials je nadaljeval svojo zmagovito pot tudi v januarju letošnjega leta, indeks S&P Global 1200 Energy pa je od samega začetka leta pod pritiskom. Ključni razlog je različna dinamika gibanja cen energentov, rud in kovin. Na eni strani so cene nafte in plina - cena nafte (tako tipa WTI kot tudi tipa brent) je trenutno na isti ravni kot ob koncu leta 2016, cena plina pa je zaradi toplega vremena v ZDA in posledično nižjega povpraševanja izgubila skoraj petino svoje vrednosti. Na drugi strani so cene rud in  kovin, ki so letos v povprečju zrasle za več kot 5 odstotkov (v vseh primerih so cene v ameriških dolarjih).

Velja omeniti, da  je gibanje cen tekočega zlata odvisno od novic glede Opecovih odločitev. Države članice Opeca so v januarju znižale dnevno proizvodnjo za 840.000 sodov, vendar če upoštevamo Iran, Nigerijo in Libijo, ki je jim bilo dovoljeno dvigniti proizvodnjo, ter Indonezijo, ki ni več članica Opeca, je dnevna proizvodnja še vedno za 550.000 sodov višja od ciljne ravni. Dodatni dejavnik je proizvodnja v Severni Ameriki,  kjer se je število delujočih vrtin, namenjenih pridobivanju nafte, povečalo v letošnjem letu z 577 na 766 (podatek iz 27. januarja), kar predstavlja 32,8-odstotno rast.

Med glavnimi razlogi za rast cen surovin so politična negotovost, ki pozitivno vpliva na rast cen zlata, in seveda Kitajska. Kitajsko povpraševanje po surovinah že več kot eno leto spodbuja rast cen železove rude in osnovnih kovin. Treba pa je priznati, da večina analitikov ocenjuje trenutne cene železove rude kot nevzdržne. Padec cen železove rude lahko povzročijo nižja gospodarska rast Kitajske od pričakovane, rast ponudbe in tudi manj stimulativna monetarna politika kitajske centralne banke.  

Kaj se bo dogajalo v prihodnje, je težko napovedati. Zelo verjetno je, da bo cena nafte med letom nihala okrog trenutnih ravni, kar pomeni, da bo povprečna cena nafte v 2017 približno za 25 odstotkov višja od povprečne cene nafte v lanskem letu. Dinamika gibanja cen železove rude lahko preseneti vlagatelje – obstajajo objektivni razlogi, zakaj je trenutna cena previsoka, vendar pa je tudi lani rast cen železove rude presenetila analitike.

Avtor: Alexandr Gutirea, Triglav Skladi

Objavljeno v: Dnevnik, str. 8, 4. 2. 2017, rubrika: Borzni komentar

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Strokovni prispevki

Energetika pod pritiskom, tehnologija v razcvetu

Preberi več