Pet 8 Aug 2008

Stvari se obračajo v pravo smer, manjka le še vztrajnost

Po napornem mesecu juliju, ko so svetovni delniški indeksi zopet potonili na najnižje ravni v zadnjih letih, se v zadnjih dneh situacija nekoliko popravlja. Delniški trgi pridobivajo na vrednosti predvsem zaradi upadanja cen surovih materialov, prehrane in nafte, ki je upadla na najnižji nivo v zadnjih treh mesecih. Med drugim so ameriške Zvezne rezerve (FED) dale napoved, da se bo inflacija umirila tekom naslednjega leta, obrestno mero pa so pustili nespremenjeno. Verjetnost, da bo obrestna mera ostala nespremenjena na naslednjem septembrskem zasedanju FED-a, je narasla iz 68 na 75 odstotkov.

Ravno upadanje cen nafte in surovih materialov znižuje inflacijske pritiske, kar daje centralnim bankam več prostora za zniževanje obrestnih mer ali vsaj njihovo ohranjanje. Upadanje nafte bi se moralo nadaljevati, vse do meje 80-90 dolarjev za sod. Vpliv se lahko pozna v dvigu potrošnje, kar bi pripeljalo svetovna gospodarstva ven iz makroekonomske zagate, v kateri so se znašla. Dodatna pogoja, ki bi lahko močno popravila trenutno negotovo situacijo na delniških trgih je še prenehanje upadanja cen nepremičnin (predvsem v ZDA, pa tudi ponekod drugod po Evropi), ter s tem tesno povezane odpise slabih hipotekarnih posojil v finančnem sektorju.

Evropska centralna banka (ECB) je včeraj ohranila obrestno mero nespremenjeno na 4,25 odstotka, kar predstavlja najvišjo vrednost v zadnjih sedmih letih. ECB skrbi predvsem to, da bo rekordna inflacija v zadnjih 16 letih pomagala sindikatom pri njihovih zahtevah po višjih plačah, kar se lahko posledično odrazi v dvigu cen proizvodov in storitev, to pa vodi v inflacijsko spiralo. Nemška Lufthansa denimo, se je po stavki že dogovorila za 5,1 odstoten dvig plač. Upadanje cen nafte, hrane in surovih materialov pa še ne traja tako dolgo, da bi ECB na tem začela graditi svojo obrestno politiko.

Za nami je tudi velik del sezone objav rezultatov poslovanja za drugo četrtletje. Medtem ko je več kot tri četrtine podjetij iz indeksa S&P 500 objavilo rezultate, ki so bili skladni z pričakovanji analitikov ali boljši, je treba vzeti v zakup, da so analitiki skoraj vsak teden zniževali svoje napovedi zaradi naraščanja cen nafte ter vedno novih odpisov iz finančnega sektorja. Januarja so bila povprečna pričakovanja za letošnjo rast dobičkov podjetij v Ameriki 3,2 odstotka, prejšnji teden pa je povprečna ocena nakazovala 19 odstotni upad.

Če se makroekonomski tokovi obrnejo v pravo smer, lahko pričakujemo tudi postopno višanje ocen poslovanja podjetij, kar bi se odrazilo v ponovni rasti delniških trgov. Dvig potrošnje in znižanje inflacije v globalnem merilu naj bi se po nekaterih ocenah zgodila v naslednjem letu. Če do tega res pride, lahko do takrat pričakujemo tudi višje tečaje delnic, kot smo jim priča danes.

Avtor: Sašo Ivanović, upravljavec investicijskih skladov, Triglav DZU, d.o.o.
 

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevalni nasveti

Kako v 5 korakih začeti z varčevanjem denarja

Pripravite si svoj načrt