Pet 20 Aug 2010

Strukturne spremembe na Kitajskem

Globalna ekonomska kriza, ki nas je s svojo surovostjo presenetila v preteklih dveh letih, na različnih koncih sveta pušča svojstvene odtise. Medtem ko se recimo zdi, da v zibelki krize, Združenih državah Amerike, reforme finančnega in širše gospodarskega sistema niso bistvene, zadosti odločne in predvsem hitre, na Kitajskem pod vplivom spremenjenih svetovnih gospodarskih razmer snujejo strukturni premik njihovega gospodarstva.

Na tem mestu sem se letos že nekajkrat dotaknil Kitajcev in njihovih namer. Bistvena značilnost vseh je, da se kljub morebitnim kratkoročnim negativnim posledicam zavestno usmerjajo v bolj zdravo gospodarstvo, ki ni več pretežno odvisno od izvoza poceni izdelkov, pač pa sloni na močnem in samostojnem potrošniku. Najbolj značilen primer bistvenega strukturnega premika, ki smo ga lahko natančno opazovali ob koncu letošnje pomladi in začetku poletja je ponovna sprostitev tečaja kitajske valute.

Kitajska pa vratolomnih premikov ne izvaja ne le na mednarodnem prizorišču pač pa tudi na svojem lastnem. Največji premik se tako pričakuje na področju konkurenčnosti nekaterih trgov, ki so v preteklih letih na račun poceni dostopa do naravnih virov ali drugih ugodnosti s strani regulatorjev trga ustvarjali visoke dobičke. Najbolj značilni primeri takih podjetij se nahajajo v sektorjih financ, energetike, surovin, proizvodnje električne energije in telekomunikacijskih storitev, ki so pod okriljem močne podpore s strani državnega regulatorja kovali visoke dobičke. Obenem so omenjena podjetja svojim zaposlenim v primerjavi z ostalimi podjetji v nezaščitenih panogah izplačevala visoke plače, kar je vodilo do prenekaterih trenj s strani manj zaščitenih podjetij. Ost reform je zato usmerjena prav v podjetja, ki bila v preteklih letih najbolj zaščitena, vključuje pa na primer omejitev rasti plač, dvig različnih davkov in provizij in večjo podporo razvoju konkurenčnih trgov.

V avgustu so tako na primer kitajske oblasti bankam že predlagale, da se pri zaračunavanju svojih storitev držijo »smiselnih« omejitev, največji premik pa se obeta v prihodnjih mesecih, ko naj bi prišlo do asimetričnih dvigov za obrestne mere depozitov in posojil. Tako naj bi se prve zvišale bolj kot druge, s čimer naj bi se vsaj del bančnih dobičkov preselil od lastnikov bank k varčevalcem oziroma prebivalstvu. V prihodnjih mesecih bo zato zanimivo opazovati, kako se bodo reforme uveljavljale in kakšen bo njihov učinek za povprečnega prebivalca v realnem življenju.

Avtor: mag. Rok Bertoncelj, upravljavec investicijskih skladov, Triglav DZU, d.o.o.

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Mesečno poročilo

Mesečno poročilo podskladov KS Triglav VS avgust 2020

Preberite poročilo