Čet 14 Jul 2016

Stavimo na ZDA in trge v razvoju

Odziv slovenskega vlagatelja na Brexit za zdaj ni bil pretiran. Dolgoročni vlagatelj z dobro razpršenim portfeljem nima razloga, da svoje varčevalne zgodbe ne bi nadaljeval.

Za nami je zgodovinska razglasitev rezultatov referenduma, na katerem so se Britanci po 43-letni skupni zgodovini odločili zapustiti EU. »Brexit kriza« so pri Financial Timesu poimenovali pasico na vrhu časnika. Zanimivo je, kako so se, glede na nepričakovan razplet, odzvali kapitalski trgi. Delniški trgi so do začetka julija večino izgube nadoknadili, cene državnih obveznic so zrasle in na višjih nivojih obstale, redka šibkost na trgu je britanski funt, ki je v primerjavi z evrom depreciiral za približno 10 odstotkov. Raven menjalnega tečaja sicer ne pomeni zgodovinskega rekorda, saj smo ga videli še pred kratkim v letu 2013. Ali torej dogodek upravičeno označujejo kot krizo?

Brexit je vir izdatne negotovosti, ki ima vsaj tri dimenzije: politično, socialno in ekonomsko. Trenutno najbolj žgoč je političen zaplet. Britanska vladajoča stranka išče voditelja, voditelj glavne opozicijske stranke ne uživa zaupanja, poleg tega Škotska grozi z novim referendumom, ki bi verjetno sprožil razpad Združenega kraljestva. Socialni vidik je pomemben, ker ima podpora »izhodu« močan simbolni pomen, ki se po poročanju medijev na žalost že kaže v povečanju ksenofobije in nacionalizma na Otoku. Ekonomske posledice bodo sledile nekoliko kasneje, čeprav vodstva podjetij že razmišljajo o prenosu sedeža, če se britanski vladi ne bo uspelo dogovoriti o nadaljevanju dostopa do evropskega enotnega trga.

Posttravmatska stresna motnja

Guverner angleške centralne banke je vpliv brexita označil kot ekonomsko posttravmatsko stresno motnjo, ki bo zelo verjetno zavrla odločitve o prihodnjih nakupih trajnih dobrin. Dlje bo trajala negotovost, večji bo negativen vpliv na poslovno in potrošniško razpoloženje, ki bosta zavirali ekonomsko aktivnost. Na gospodarstvo Velike Britanije so pomembneje vezane tudi posamezne evropske države, kot so Irska, Malta in Ciper. ECB ocenjuje triletno »škodo« za evroobmočje v višini 0,5 odstotne točke letne gospodarske rasti. Negativne ekonomske učinke lahko torej pričakujemo tudi na stari celini, resnejših globalnih razsežnosti pa za zdaj ne. Kratkoročno bodo bolj poudarjena politična tveganja, predvsem če se ideje o referendumu okrepijo tudi v drugih državah z močnejšimi separatističnimi skupinami.

Kako zdaj upravljati denar vlagateljev

Pri Triglav Skladih smo omenjene negotovosti upoštevali pri oblikovanju taktične in regijske alokacije. Posledice, ki jih prinaša najverjetnejši razvoj dogodkov, bodo negativne za Veliko Britanijo. Relativno gledano se bodo negotovost in tveganja najbolj povečala v Evropi, zato smo zmanjšali naklonjenost regiji. Taktične alokacije občutno ne bomo spreminjali. Velika Britanija je sicer pomembno gospodarstvo, a v prihodnje utegneta biti prizadeti predvsem njena domača poraba in trgovska aktivnost z EU. Ne pozabimo tudi na že skoraj samoumevno pripravljenost centralnih bank, ki so dobile nov izgovor za uporabo nekonvencionalnih orodij.

Zaslužki: ZDA in trgi v razvoju

Razmere za priložnostni zaslužek so nastale v dneh po referendumu. Ker so tečaji delnic tako rekoč izničili upad, se je smiselno vrniti h krovni strategiji. Predlagamo nevtralno pozicioniranje vlagateljev med naložbenimi razredi (odvisno od profila tveganja), od regij pa bi stavili na ZDA in trge v razvoju. Dolgoročni vlagatelj z dobro razpršenim portfeljem nima razloga, da svoje varčevalne zgodbe ne bi nadaljeval. Bolj naklonjeni koncentriranim stavam naj razmislijo o ustreznem deležu britanskih naložb, predvsem pri podjetjih, ki večino prihodkov ustvarijo doma, kjer se pričakuje upad potrošniškega zaupanja.

Vlagatelji se niso pretirano odzvali

Odziv slovenskega vlagatelja na brexit za zdaj ni bil pretiran, odvisen pa bo od nadaljnjega gibanja kapitalskih trgov, kjer hujšega pretresa ne pričakujemo. Pritiski po razrešitvi bodo prihajali vsaj iz dveh smeri: kapitalski trgi bodo zahtevali verodostojen načrt delovanja britanskega gospodarstva v prihodnje, evropski politiki pa čimprejšnji začetek pogajanj o odklopu Britanije od ugodnosti skupnega evropskega trga.

 

Avtor: Gorazd Belavič, Triglav Skladi

Objavljeno v: Moje Finance, str. 32, 14. 7. 2016, rubrika: Upravljanje v živo

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Mesečno poročilo

Mesečno poročilo podskladov KS Triglav VS maj 2021

Preberite poročilo

Novice in napovedi iz sveta naložb v letu 2021

Ne želite nikoli več zamuditi naslednje naložbene priložnosti? Na spodnji povezavi se prijavite na naše  aktualne novice in ostanite vedno na tekočem.

Novice in napovedi iz sveta naložb v letu 2021

Tudi v letošnjem letu smo vam z veseljem na voljo, tako za nasvete
kot tudi upravljanje vaših naložb. Za podrobnejše informacije
kje lahko stopite v stik z nami kliknite na povezavo.

Uspešen začetek novega naložbenega leta vam želi Ekipa Triglav Skladi