Sob 21 Jan 2017

Statistika, inavguracija in borza

Svetovni delniški indeksi po začetni evforiji ob Trumpovi izvolitvu izgubljajo bikovski zagon. Globalni indeksi, kot je npr. S&P500, praktično že od sredine decembra ostajajo na isti ravni – očitno v pričakovanju udarne novice, ki bi jo trgi lahko »posvojili« in bi pomenila spremembo v pozitivno ali negativno smer. 

Da se trg pripravlja na premik, kaže indeks volatilnosti VIX, ki je poenostavljeno povedano kratkoročni kazatelj pričakovane nihajnosti indeksa S&P500. V zadnjem tednu je omenjeni indeks zrasel za skoraj 20 odstotkov, kar kaže, da trg pričakuje večje premike. Tudi produkti (skladi, opcije), ki sledijo gibanju omenjenega indeksa, imajo večje prilive, kar si lahko razlagamo s tem, da investitorji kupujejo »zavarovanje« pred nihajnostjo na trgu. Dodaten podatek, ki kliče k previdnosti, je tudi dejstvo, da je donos indeksa S&P500 od izvolitve Trumpa do včerajšnje prisege znašal 6 odstotkov, kar je gledano skozi zgodovino ameriških predsednikov drugi najvišji donos v zadnjih dvajsetih letih – vedno za obdobje od volitev do slovesne prisege.

Nekoliko višji je bil donos indeksa S&P500 le leta 1997, ko je bil ponovno izvolljen Bill Clinton. Negativen rekord pa ima zadnji ameriški predsednik Barack Obama – v letu 2009 je indeks izgubil skoraj 20 odstotkov vrednosti od njegove izvolitve do prisege. Zanimivo pa je pogledati tudi statistiko, ki jo je objavila družba LPL Financials, in sicer, kaj se je v preteklosti dogajalo z borznimi indeksi v obdobjih po prisegi predsednikov. V obdobju od leta 1953 pa do danes je indeks S&P500 v dveh tednih po prisegi v 77,8 odstotka primerov zrasel, in to v povprečju za 1,2 odstotka. Če pogledamo obdobje enega meseca, pa so številke že bolj rdeče – indeks je zrasel samo še v 44,4 odstotka primerov in, gledano povprečno, upadel za 0,8 odstotka. Zanimivo bo predvsem spremljati dogajanje pri segmentu manjših podjetij, ki so v tednih po volitvah močno presegla donos indeksa S&P500. Trenutno namreč manjša podjetja plačujejo višjo davčno stopnjo kot velike korporacije. Z obljubljeno davčno razbremenitvijo predvsem teh podjetij bi se davčna obveznost bolj enakomerno porazdelila, kar bi pozitivno vplivalo na dobičke  manjših podjetij. Če bi prišlo do tega, bi bilo v tem segmentu tudi več prevzemov oziroma združitev, podjetja bi se iz davčnih oaz selila nazaj v ZDA ... Seveda pa ne smemo zanemariti tudi tveganj v obliki relativno višjih vrednotenj tega segmenta delnic glede na velika podjetja. Segment je vsekakor zanimiv, vendar je bolje počakati na kakšen negativen popravek pred dodajanjem pozicij v portfelj.

 

Avtor: Janez Javornik, Triglav Skladi

 

Dnevnik, str. 29, 21. 1. 2017, rubrika: Borzni komentar

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevalni nasveti

Kako v 5 korakih začeti z varčevanjem denarja

Pripravite si svoj načrt