Čet 29 Apr 2010

Stara celina sopiha za Novim svetom

V preteklih in prihajajočih mesecih se je in se bo vse bolj izostrila slika novega razmerja med svetovnimi gospodarskimi silami. Nedvomno je, da se del moči seli na vzhod, predvsem v razvijajoče azijske države kot sta Kitajska in Indija. Za Evropo pa je hkrati pomembno, kako bo iz zadnje krize izšla v primerjavi z Združenimi državami Amerike. Ob trenutnih grških težavah ni težko pomisliti na to, da so Evropska ekonomska in monetarna unija (ta združuje države Evropske unije, v katerih je evro uradna valuta), Evropska unija in ostale evropske integracije premalo odzivne na trenutne dinamične gospodarske izzive.

To se navsezadnje kaže tudi v pričakovani gospodarski rasti obeh regij v preteklem letu 2009, ki ga lahko označimo za krizno, in prihodnjih dveh letih 2010 in 2011, ki naj bi bili leti gospodarskega okrevanja. Čeprav številke še niso dokončne, vseeno ponujajo dobro osnovo za primerjavo. Tako naj bi se realni bruto domači proizvod Združenih držav Amerike v letu 2009 skrčil za 2,4 odstotka, realni bruto domači proizvod Evropske ekonomske in monetarne unije pa kar za 4,0 odstotka. Podobno razmerje lahko najdemo, če primerjamo najvišjo vrednost realnega bruto domačega proizvoda pred krizo in njegovo najnižjo lokalno vrednostjo v obdobju krize. Največji upad evropskega bruto domačega proizvoda je tako znašal 5,3 odstotka, ameriškega pa le 3,7 odstotka. Glavni razlog za to se skriva v izpostavljenosti trgovinskim tokovom, ki Združenim državam Amerike prinašajo neto pozitivni učinek k rasti bruto domačega proizvoda, Uniji pa negativnega. Zaradi veliko večjega negativnega učinka odpuščanj in kreditnega krča se je realno domače povpraševanje v Združenih državah Amerike omehčalo do te mere, da se je obseg uvoza zmanjšal za 13,9 odstotka. Izvoz je po drugi strani zaradi šibkega dolarja ostal krepak in tako pozitivno prispeval k gospodarski rasti največjega svetovnega gospodarstva.

Če bi sedaj upoštevali preprosto Zarnowitzevo pravilo, ki pravi, da obdobju velikih kriz sledijo obdobja močnejše rasti, bi lahko sklepali, da bodo članice Unije v letih gospodarskega okrevanja pridobile nekaj izgubljenega terena, vendar pričakovanja analitikov tega ne odražajo. Tako naj bi se gospodarstvo Unije v naslednjih dveh letih okrepilo le po dober odstotek na leto, gospodarstvo Novega sveta pa po skoraj štiriodstotni letni stopnji rasti. V prihodnje pa naj bi ameriška prednost slonela predvsem na nizki osnovi, ki je bila postavljena v kriznem letu 2009. Velike rezerve se tako skrivajo v obsegu neto zadolževanja gospodinjstev, boljšem dostopu do nebančnih virov financiranja in v okrepljenem bančnem sistemu. Očitno je torej, da Stara celina zaostanka za Novim svetom zaenkrat ne zmanjšuje.

Avtor: mag. Rok Bertoncelj, upravljavec investicijskih skladov, Triglav DZU, d.o.o.
 

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Mesečno poročilo

Mesečno poročilo podskladov KS Triglav VS avgust 2020

Preberite poročilo