Pon 11 Aug 2014

Sprožilcev za korekcijo je vse več

RAVNOTEŽJE NA TRGIH SE POGOSTO PORUŠI, KO SE PRI KRITIČNI MASI VLAGATELJEV UVELJAVI DVOM O DOSEDANJEM TRENDU

Razviti delniški trgi že nekaj mesecev razvajajo vlagatelje z rastočim trendom ob nizki nihajnosti. Vse od konca januarja, ko je nervoza vlagateljev dosegla vrelišče, ker je ameriška centralna banka (Fed) začela zmanjševati odkup vrednostnih papirjev, glavni delniški indeksi bolj ali manj nadaljujejo zdaj že zrelo večletno rast. Zadnji teden dni pa je spet čutiti povečano napetost.

»Osumljenci« tokratnega dviga nihajnosti so poleg stalno spremljajočega špekuliranja, kdaj bo Fed začela dvigovati obrestne mere, še geopolitična tveganja, povezana z rusko-ukrajinsko krizo in spopadi na Bližnjem Vzhodu, ter znaki šibkosti evropskega gospodarstva. Štiriodstotna rast BDP ZDA v drugem letošnjem četrtletju in solidni podatki s trga dela so krepili glasove tistih, ki pričakujejo predčasen dvig obrestnih mer v ZDA in s tem omejevanje denarne politike. Spopadi v Ukrajini in Gazi niso več le nesrečni incidenti, temveč vsakodnevna realnost, uvedene pa so bile tudi že sankcije zoper Izrael in Rusijo. Nekatere države (na primer Nemčija) ugotavljajo, da disciplinski ukrepi ne bodo škodovali le Rusiji, temveč tudi njim samim. Na že nekoliko pozabljene težave stare celine nas je spomnila druga največja portugalska banka Banco Espirito Santo, ki je razkrila bančno luknjo, v katero je morala tamkajšnja vlada vložiti pet milijard evrov. Transparentnost bilanc evropskih bank je že dalj časa ena ključnih skrbi in mnogi pričakujejo podobna razkritja v času do objave rezultatov preverjanja kakovosti bančnih sredstev in stresnih testov oktobra letos. Poleg tega je prejšnji teden ponovno tehnično recesijo razglasil Nacionalni statistični inštitut Italije. Vlagatelji so se hitro spomnili značilne italijanske politične nestabilnosti in zahtevne javnofinančne situacije.

Večina omenjenih sprožilcev je znanih že dalj časa, zato tokrat pojasnimo stvar raje s prispodobo analitikov BCA Research. Kapitalske trge enačijo s kompleksnimi prilagajajočimi se sistemi, kot je na primer promet na avtocesti. Marsikdo se je že čudil, zakaj v zgoščenem prometu nastajajo občasni zastoji, ki jim sledijo pospešitve. Za gost promet, pojasnjujejo, obstaja hitrost, ki ohranja stabilno gibanje. Takoj ko kdo pospeši ali se vključi v promet, se gibanje destabilizira in kolona se ustavi. Ko nastane novo ravnotežje, kolona spet potuje hitreje, vse dokler tega ravnotežja ponovno kdo ne podre. Podobno se na kapitalskih trgih poruši ravnotežje, ko kritična masa vlagateljev razmišlja enako. Ni torej vedno potreben zunanji dejavnik za pojasnjevanje gibanja tečajev, včasih je sprožilec endogen.

Avtor: Gorazd Belavič, Triglav Skladi

Objavljeno v: Delo, P&D / BORZNA ANALIZA, str. 22, 11. 8. 2014, rubrika: Trgi OECD

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Strokovni prispevki

Energetika pod pritiskom, tehnologija v razcvetu

Preberi več

Novice in napovedi iz sveta naložb v letu 2021

Ne želite nikoli več zamuditi naslednje naložbene priložnosti? Na spodnji povezavi se prijavite na naše  aktualne novice in ostanite vedno na tekočem.

Novice in napovedi iz sveta naložb v letu 2021

Tudi v letošnjem letu smo vam z veseljem na voljo, tako za nasvete
kot tudi upravljanje vaših naložb. Za podrobnejše informacije
kje lahko stopite v stik z nami kliknite na povezavo.

Uspešen začetek novega naložbenega leta vam želi Ekipa Triglav Skladi