Pet 25 Jan 2013

Spremembe v konkurenčnosti?

Konkurenčnost podjetij ni odvisna le od njihove tehnološke sposobnosti generirati vedno boljše izdelke oziroma njihove marketinške sposobnosti, ampak tudi od valutnih razmerij. Pričakuje se, da bo prišlo do premika na azijskih trgih.

Sredi prejšnjega meseca sem pisal o depreciaciji japonske valute, jena. Gospodarstvo je že dolgo časa pod pritiskom valute, ki je v preteklosti pridobila precej vrednosti proti večjim svetovnim valutam. Japonska podjetja so v večini izvozno usmerjena, in so zaradi njihove valute zaradi česar se je konkurenčnost podjetij zmanjšala. Ker so podjetja globalno usmerjena, jih je močna tuja valuta zelo prizadela, in nekatera so se tudi znašla v težavah. Sredi novembra lani (16. november) se je trend obrnil in jen je do 16 januarja letos izgubil 11,8% vrednosti proti evru in 8% vrednosti proti ameriškemu dolarju. Zaradi tega so postali japonski izdelki cenejši in s tem bolj zanimivi za tuje kupce.

Pozitivno je reagiral delniški trg, predvsem delnice izvoznikov. Japonski borzni indeks NIKKEI 225 je tako v zadnjih dveh mesecih pridobil 17,5 % vrednosti merjeno v domači valuti in 3,5% vrednosti merjeno v evrih. Od izvoznikov so se dobro odrezale delnice avtomobilskih proizvajalcev  Tako so v obravnavanem obdobju delnice avtomobilskega proizvajalca Toyota merjeno v lokalni valuti pridobile skoraj 25% vrednosti, medtem ko je donos merjen v evrih znašal nekaj več kot 10%. Depreciacija lokalne valute je bila zelo ugodna za lokalne investitorje, manj pa za tuje investitorje.

Obratna stvar se dogaja v Južni Koreji. Lokalna valuta pridobiva na vrednosti, predvsem proti ameriškemu dolarju. Od sredine septembra, ko se je trend pridobivanja vrednosti začel, je lokalna valuta, won, proti ameriškemu dolarju pridobila nekaj več kot 5%. To v slabši položaj, predvsem proti japonskim konkurentom, postavlja domače izvoznike. Tako so se delnice južnokorejskega proizvajalca avtomobilov Hyundai v zadnjih štirih mesecih, merjeno v lokalni valuti, pocenile za dobrih 14%, oziroma 11% merjeno v evrih. Investitorji očitno ocenjujejo, da bodo zaradi valutnih gibanj boljše poslovne rezultate imeli japonski proizvajalci avtomobilov.  

 

Avtor: Matjaž Dlesk, upravljavec investicijskih skladov, Triglav Skladi, d.o.o.   

 

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Mesečno poročilo

Mesečno poročilo podskladov KS Triglav VS junij 2020

Preberite poročilo