Pon 17 Dec 2018

Spor med Kitajsko in ZDA močno vpliva na gibanje borz

Svetovni trg: aretaciji finančnice Huaweia v Kanadi je sledil kitajski nakup ameriške soje – je to znak?

Azijske valute so se ta tednu okrepile na krilih dodatnih znamenj, da ZDA in Kitajska dosegata nekakšen sporazum o medsebojni trgovini, medtem ko je indijska rupija dobila pospešek zaradi upočasnjevanja inflacije in imenovanja novega guvernerja centralne banke. V drugi polovici tedna so se na podlagi optimizma o sporazumu okrepile tudi azijske delnice.

Kitajska razmišlja, da bi nekoliko zamaknila svoj ambiciozni načrt, da leta 2025 postane dominantna na področju visoke tehnologije, s tem »delnim umikom« pa bi pomirila trgovinske napetosti z ZDA. Da imajo ZDA s hitrim tehnološkim napredkom Kitajske resne težave, nakazuje aretacija v Kanadi (na ameriško zahtevo) prve finančnice in hčere ustanovitelja kitajskega tehnološkega giganta Huawei, Meng Wanzhou. Ta naj bi bila odgovorna za zavajanje bank pri povezanosti Huaweia in nekega podjetja, ki sta menda kršila ameriške sankcije glede izvoza v Iran.

Seveda je celotna zgodba precej iz trte izvita in prihaja v trenutku velikih napetosti med ZDA in Kitajsko. Predsednik Tump je za Reuters celo izjavil, da bo v primeru Meng Wanzhou interveniral, če bo to pomagalo v trgovinskem dogovoru s Kitajsko.

Umirjanje strasti se kaže kot prvi večji kitajski nakup ameriške soje, o čemer poročajo Američani, kaže pa se tudi pripravljenost na znižanje carin za uvoz ameriških avtomobilov s 40 na 15 odstotkov. Trgovinske novice so ključno gonilo kapitalskih trgov, dnevni donosi pa so lahko razmeroma volatilni. Pogovori med Kitajsko in ZDA so namreč zelo nepredvidljivi in nestabilni. Kaže, da se je Kitajska nekoliko umaknila iz retorike »zob za zob«, kar bi lahko pripomoglo k umiritvi napetosti.

Poleg trgovinskih pogovorov je za trge v razvoju pomembna tudi postopna sprememba v razmišljanju ameriških Zveznih rezerv (Feda). Ta je razvidna iz pozitivnih prilivov na trge v razvoju, saj naj bi se predviden tempo zviševanja obrestnih mer upočasnil in morda prihodnje leto celo prenehal zaradi znakov upočasnjevanja ameriškega gospodarstva. To pa posledično pomeni zajezitev odliva kapitala s trgov v razvoju.

Položaj še zdaleč ni rožnat, neznank glede prihodnjega razpleta trgovinskih pogovorov je veliko, prav tako so nepredvidljivi makroekonomski kazalniki, odločitve centralnih bank in politične razmere v Evropi in po svetu.
Vse to obljublja, da se nam obeta leto nihanj, pri čemer kot olajševalno okoliščino lahko vzamemo nižje ravni borznih indeksov kot pred meseci. Zdaj so bolj privlačno ovrednoteni in s tem ponujajo več možnosti za rast.

Avtor: Sašo Ivanović, Triglav Skladi d.o.o.

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Strokovni prispevki

Energetika pod pritiskom, tehnologija v razcvetu

Preberi več