Tor 14 Dec 2010

Spodbudne novice in rast bakra

Ena pomembnejših novic tega tedna je bilo podaljšanje veljavnosti davčnih olajšav v ZDA za najpremožnejše za obdobje dveh let, ki jih je uvedla že Busheva administracija, ter obenem podaljšanje plačevanja podpore brezposelnim iz zveznega proračuna, ki je bilo uvedeno zaradi krize. Obamova odločitev naj bi vplivala na rast bruto domačega proizvoda ZDA v naslednjem letu do pol odstotne točke in sicer naj bi rast BDP po oceni znašala okrog 3,1 odstotka na letni ravni. Z večjim razpoložjivim dohodkom se bo namreč povečala domača potrošnja, ki je s 70 odstotnim deležem v BDP glavni motor rasti ameriške ekonomije. Po izračunih ekonomistov Deutsche Bank bi davčne olajšave pomenile povečanje osebnih dohodkov za 115 milijard dolarjev, za 108 milijard dolarjev pa bodo Američani potrošili več, kot je bilo sprva načrtovano.

Pozitivne novice prihajajo tudi iz Evrope. Nova naročila v največjem evropskem gospodarstvu so se oktobra glede na september povečala za 1,6 odstotka, za kar gre predvsem zasluga domačemu povpraševanju in izvozu. Podjetja vse več zaposlujejo in investirajo, da bodo lahko zadovoljila obseg naročil. Za pomiritev in stabilizacijo trgov so se ponovno odločili, da bodo februarja v EU preverjali, ali imajo banke dovolj kapitala, da bi se lahko uspešno spopadle z morebitnimi novimi finančnimi šoki. Test bo strožji od prvega testa, ki je bil izveden v mesecu juliju, saj bo v njem zajeta tudi likvidnost bank. Vse bolj optimistično je tudi reševanje irske zadolženosti, saj je irski parlament sprejel proračun za prihodnje leto, čaka pa ga še potrditev do leta 2014, s čimer bodo izpolnjeni pogoji za črpanje pomoči vvišini 85 milijard evrov iz evropskega sklada.

Iz enega najhitreje rastočih gospodarstev, Kitajske, pa prihajajo vesti, da bi utegnila centralna banka na zasedanju že ta konec tedna zvišati obrestne mere in to pred ponedeljkovo objavo klučnih makroekonomskih indikatorjev za mesec november. Kitajska je sicer že pred tednom poudarila, da bo v letu 2011 še bolj zaostrila denarno politiko v boju proti vse bolj grozeči inflaciji. Indeks cen življenskih potrebščin se je oktobra preračunano na letno raven zvišal za kar 4,4 odstotka, kar je precej nad ciljem, ki je postavljen na mejo treh odstotkov na letni ravni.

Če malo pogledamo še med plemenite kovine, lahko opazimo, da je cena bakra ta teden dosegla novo rekordno vrednost v svoji zgodovini, saj so investitorji mnenja, da bo rast ponudbe bakra zaostajala za rastjo povpraševanja še vsaj za dve leti. Zaradi izredno velikega povpraševanja predvsem s strani Kitajske se poleg bakra dražijo tudi druge sorodne kovine, da kam pa lahko zrastejo cene, je izredno težko napovedati.

Avtor: mag. Mitja Baša, upravljavec investicijskih skladov, Triglav DZU, d.o.o.

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevanje za pokojnino – kdaj je potrebno začeti?

Preberite e-vodič 3 koraki do brezskrbne prihodnosti

Preberite e-vodič