Čet 19 Apr 2007

Spet v rdečih številkah

Posledično so njihove cene beležile padec v višini okrog 0,85 %; podjetniške obveznice z visoko bonitetno oceno pa so upadle za okrog 0,5 %. Razlogov je več: pričakovanje zasedanja Evropske centralne banke (ECB), ki je potekalo v Frankfurtu včeraj popoldne, spodbudne objave makroekonomskih pokazateljev in povečana naklonjenost investitorjev k prevzemanju tveganja. Ekonomski indikatorji kažejo, da naj bi bila gospodarska rast držav evro območja tako letos kot prihodnje leto solidna. Inflacija, ki je trenutno pod ciljno ravnijo dveh odstotkov, pa se bo predvidoma spet dvignila v drugi polovici leta, ko bo pošel vpliv nižjih cen nafte iz lanskega drugega polletja.

ECB je ključno obrestno mero včeraj pustila nespremenjeno pri 3,75 % in po pričakovanjih nakazala njeno zvišanje za četrtinko odstotne točke na naslednjem, junijskem sestanku. Sedemkratno zaporedno zvišanje ključne obrestne mere očitno še ni uspelo zajeziti inflacijskih pritiskov. Realne obrestne mere so še vedno na relativno nizki ravni. Dejstvo, da nevarnost inflacije ostaja, pušča odprto pot za nadaljnjo rast donosnosti do dospetij dolžniških vrednostnih papirjev. Percepcija trga se je v dobrem mesecu dni precej spremenila. Večina investitorjev je takrat menila, da bo ključna obrestna mera ECB letos pristala pri 4 %; sedaj pa so se pričakovanja dvignila za 25 osnovnih točk. Nekateri analitiki celo napovedujejo možnost dviga na 4,5 %. Osebno menim, da je slednje manj verjetno.

Spremenjena pričakovanja se odražajo v tečajih dolžniških vrednostnih papirjev. Največje izgube so utrpeli dolgoročne obveznice, ki so najbolj občutljive na zvišanja obrestnih mer. Tako je, denimo, desetletna referenčna nemška obveznica v mesecu dni izgubila približno 1,3%, ameriška pa 1,1% (upoštevajoč tako spremembo cene kot natečene obresti). Po nekaterih ocenah naj bi bila polovica le teh že vključena v tečajih. Pričakujemo torej lahko, da bodo dogajanja glede ključne obrestne mere dominanten faktor na evro dolžniških trgih tudi v prihajajočih tednih.

Kaj pa Slovenija? Gospodarska rast ostaja na visoki ravni. V preteklem letu je znašala kar 5,2 %, obeti so tudi za leto 2007 zelo ugodni. Po najnovejših podatkih Mednarodnega denarnega sklada naj bi le ta v letošnjem letu beležila 4,5 odstotno rast, napoved inflacije znaša 2,7 %. Na trgu dolžniških vrednostnih papirjev pa velja omeniti, da je Republika Slovenija v prejšnjem mesecu na skupnem evropskem trgu izdala prve referenčne državne obveznice z ročnostjo 11 let in kuponsko fiksno obrestno mero 4 %. Cena obveznice ob izdaji je bila določena na najnižji točki indikativnega razpona- povprečni 11-letni »swap rate«, zmanjšani za 8 osnovnih točk, kar je takrat pomenilo 19 osnovnih točk pribitka nad referenčno nemško obveznico oz. 4,117 %. Trenutno njena donosnost znaša 4,3 %; njen tečaj pa je od izdaje 22.marca do danes upadel za poldrugi odstotek oz. 1, 3 %, če upoštevamo tudi natečene obresti.

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Strokovni prispevki

Energetika pod pritiskom, tehnologija v razcvetu

Preberi več

Novice in napovedi iz sveta naložb v letu 2021

Ne želite nikoli več zamuditi naslednje naložbene priložnosti? Na spodnji povezavi se prijavite na naše  aktualne novice in ostanite vedno na tekočem.

Novice in napovedi iz sveta naložb v letu 2021

Tudi v letošnjem letu smo vam z veseljem na voljo, tako za nasvete
kot tudi upravljanje vaših naložb. Za podrobnejše informacije
kje lahko stopite v stik z nami kliknite na povezavo.

Uspešen začetek novega naložbenega leta vam želi Ekipa Triglav Skladi